Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

ΑΡΘΡΟ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Του Γιάννη Μεταξά).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

                        Του Γιάννη Μεταξά.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Προβληματισμοί σε διαχρονικά φαινόμενα

Στην αρχή του νέου αιώνα και της τρίτης χιλιετίας ο κόσμος μας και πάλι αλλάζει . Μα , τι θα πει ‘πάλι’; Κάθε ζωντανός οργανισμός οφείλει να αλλάζει . Η πλήρης απουσία μεταβολής συμβαίνει μόνον στο θάνατο .

Ο 20ός αιώνας επεφύλαξε πολλές ανατροπές . Για ένα ελεύθερο πνεύμα , το ερώτημα «μήπως πρόκειται για φυσική εξέλιξη ήδη γνωστών καταστάσεων» προβάλλει έντονα . Οι σταθμοί στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος , έστω και αν χαρακτηρίστηκαν ‘επαναστάσεις’ , πιθανόν να αποτελούν τμήμα μιας αναγκαίας πορείας στο χρόνο . Η θεωρία της σχετικότητας , που γεννήθηκε αρχές του 20ού αιώνα στον εγκέφαλο του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή - άσχετα αν τη δόξα πήρε ο Αϊνστάιν - και η εποχή της πληροφορικής στο τέλος του ιδίου αιώνα άλλαξαν μεν τον ρουν της ιστορίας , αλλά δεν ήταν κεραυνοί εν αιθρία . Το δυστύχημα είναι πως μέγα μέρος του πληθυσμού είναι ανυποψίαστοι πολίτες , που αγνοούν την Αγία Ανησυχία , κατά Σαμαράκη στο «Σήμα Κινδύνου» . Απλούστατα , ακριβώς επειδή ο χρόνος είναι σχετικός , ό,τι φαίνεται επαναστατικό , ρηξικέλευθο , καινοφανές , ασύλληπτο κ.ά . στα μάτια των πολλών , που έπονται της εποχής τους , είναι αδήριτη ανάγκη για τους λίγους μα τολμηρούς πρωτοπόρους . Η ιστορία του Μαξίμ Γκόρκι με την καρδιά του Ντανκό δείχνει τη διαφορά μεταξύ οδηγητών και ουραγών .

Αν λοιπόν οι πρόοδοι στην ανθρώπινη σκέψη πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα της σχετικότητας του χρόνου , τότε και τα φαινόμενα της ζωής και του θανάτου πρέπει να θεωρούνται ομοίως . Ώστε υπάρχει δίαυλος μεταξύ ιατρικής και φυσικής ! Το αυτονόητο , αφού οι βιολογικές διεργασίες είναι φυσικά φαινόμενα , έχει πολλάκις αγνοηθεί , από τότε που οι απόψεις του Αριστοτέλη ( χωρίς τον οποίο δεν θα είχε υπάρξει ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος ) ανασκευάστηκαν , όχι δίχως κόστος .

Οι θετικές επιστήμες με τη σύγχρονη φυσική έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη φιλοσοφία , τη θεολογία ακόμη - ακόμη , εγγίζοντας τις παρυφές της ‘μεταφυσικής‘ , μέσα από την αναζήτηση του ενοποιημένου πεδίου . Γιατί όχι και με την ιατρική ; Ο 19ος αιώνας είναι πολύ πίσω πια . Αν συνεχίσει η προσθήκη στη νοσολογία νέων ασθενειών ή παραλλαγών παλαιών , η επιμήκυνση της αλυσίδας των πληροφοριών δε θα ωφελήσει σημαντικά , διότι αν και η ποσότητα των γνώσεων αυξάνεται με ρυθμούς 21ου αιώνα , η ποιότητά τους αξιοποιείται με αυτούς του 19ου , στην καλύτερη περίπτωση .

Μερικά παραδείγματα :

1. Η βιομηχανοποίηση της παραγωγής φαρμάκων μετατόπισε το κέντρο βάρους από τα πανεπιστήμια και τις κλινικές στα ιδιωτικά ινστιτούτα . Η έρευνα γίνεται κατά παραγγελία . Και μέχρι να βρεθεί το φάρμακο του Ε.Ι.Δ.Σ. , ξεπουλά μία εταιρία , που μας ‘καλωσορίζει’ αγγλιστί ένα παλαιό τοξικό κυτταροστατικό της . Ο πανικός που διαδόθηκε με τα περί μάστιγος του αιώνας βοήθησε , αλλ’ όχι τους ασθενείς ! ...

2. Οι αυτάνοσες παθήσεις είναι ψηλά στη σειρά παγκοσμίου νοσηρότητος . Η θνησιμότητά τους όμως δεν είναι τόσο θορυβώδης , διότι περιορίζουν το προσδόκιμο επιβίωσης , αλλά φθείρουν αργά . Αυτό δε θα πει ότι είναι αθώες. Η αυτοκαταστροφή του οργανισμού που ποικιλλοτρόπως προκαλούν είναι ασύλληπτη . Η ανακάλυψη των ριζών οξυγόνου , δηλαδή αρνητικά φορτισμένων μορίων , λίαν δραστικών , υπαιτίων για τη γήρανση , τη φθορά και την αυτανοσία , μ’ ένα λόγο για μη λοιμώδεις νόσους , φώτισε λίγο τη σκοτεινή περιοχή . Ας σκεφθούμε λίγο κει τη λαϊκή ρήση ‘ πάει αυτός , σκούριασε ’ : είναι πολύ ακριβής !

3. Στις 11-12-1992 γινόταν σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών ημερίδα τηλεϊατρικής . Τηλεϊατρική είναι η δυνατότητα διεξαγωγής ιατρικού συμβουλίου από μακρυά . Στέλνοντας , π.χ. , εξετάσεις , καρδιογραφήματα , ακτινογραφίες κ.λπ. , μπορείς να συμβουλευθείς έναν πιο ειδήμονα , Μια εισήγηση σχετικά με την πρόγνωση νοσηρότητος του 21ου αιώνα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα , σύμφωνα με την οποία ως το 2050 η Ελλάδα θα μαστίζεται από Κ-Κ-Ε ( δηλ. καρδιοπάθειες , καρκίνους και εγκεφαλικά ) και μετά θα ακολουθήσει και τον λοιπό δυτικό κόσμο , που ήδη από την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας θα πλήττεται κυρίως από νεοπλασίες ή ψυχοσωματικές παθήσεις . Άλλωστε στις Η.Π.Α. οι ψυχίατροι αφθονούν... Δεδομένου ότι η ειδικότητα των γιατρών εκεί επιλέγεται με διαγωνισμό επί καθορισμένου αριθμού θέσεων κατά γνωστικό αντικείμενο , αντιλαμβάνεσθε πως δεν είναι τυχαίο για τη μητρόπολη της κεφαλαιοκρατίας ή/ και την αυτοκρατορία του κακού , αν προτιμάτε .

4. Διαβάζοντας τη στατιστική αιτιών θανάτου κατά νόσο για τη χώρα μας των ετών 1938 και 1978 , βλέπουμε ότι οι λοιμώξεις κατέχουν μικρότερο ποσοστό 40 χρόνια μετά , ενώ οι νόσοι φθοράς έχουν αυξηθεί πολύ . Ερώτημα που αναφύεται : πώς εντάσσονται οι παρατηρήσεις αυτές στα περί σχετικότητος ;

Η αύξηση των νόσων φθοράς ποσοστιαίως δείχνει να υπάρχει κοινός παρονομαστής . Ας μη βιαστούμε να πούμε ‘οι ρίζες οξυγόνου’ .

Η σημερινή ιατρική ταξινομεί διαρκώς νοσολογικές οντότητες και αναζητεί τρόπους να τις εξαλείψει . Οι επιδημίες του παρελθόντος ήταν λοιμώδεις . Σήμερα που ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί οι άνθρωποι προλαβαίνουν όχι μόνο να θεραπευθούν από αυτές , μα και να αρρωστήσουν από νόσους φθοράς ! Μήπως η Λερναία Ύδρα έβγαλε νέα κεφάλια στη θέση των κομμένων και εμείς άδικα χαιρόμαστε ; Αν και η περίπτωση της φυματίωσης μας λέει ότι ούτε καν κόπηκαν τα παλιά , αφού η εμφάνιση του Ε.Ι.Δ.Σ. αναζωπύρησε και τη φυματίωση , που κυκλοφορεί σε βελτιωμένη , όχι για τους ανθρώπους , έκδοση . Σύμφωνα με όσα επαίρεται πως κατόρθωσε η ιατρική μεταπολεμικά , η μέση διάρκεια ζωής έπρεπε ήδη να είναι τριψήφια .

Παλαιότερα , αλλά και σήμερα σε πιο ‘πρωτόγονα’ μέρη , οι άνθρωποι πέθαιναν ‘όρθιοι’ . Οι ψυχοπιεστικοί παράγοντες , όπως η ανασφάλεια για την οικογένεια , τις σχέσεις , την εργασία , ο αγώνας κατανάλωσης των πάντων , που ύπουλα δεσμεύει τη δημιουργικότητα , αλλά και το αίτημα για φρενήρεις κατακτήσεις προσώπων , επιχειρήσεων , χωρών κ.λπ. κατέστρεφαν άλλοτε άλλο μέρος της ζωής μας , μα σήμερα την απομυζούν τελείως , με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται τραγικά συμπαρασύροντας και την ποσότητα .

Στην ποιότητα περιλαμβάνουμε όχι μόνο το φυσικό , αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον . Ενώ οι ιατρικές επιτεύξεις πολλαπλασιάστηκαν , η ζωή έγινε ‘μόνο’ διπλάσια ( 75 έτη κατά μέσον όρο στο τέλος του 20ού αιώνα έναντι 40 στην αρχή του ) .

Εμείς οι Έλληνες διατηρούμε ακόμη ανθρώπινες αξίες , όπως η φιλία , η οικογένεια , ο έρωτας , η συναδελφικότητα κ.λπ. , παρά τα δηλητήρια που όλο και πιο πολύ τις διαποτίζουν . Η μεσογειακή δίαιτα δεν είναι κάποιο τυχαίο αίτιο που μας διατηρεί ψηλά στο μέσον όρο ζωής . Μάλλον είναι αιτιατό , θα έλεγα . Όσο πιο πολύ δυτικοποιούμαστε , οι παραπάνω αξίες εκφυλίζονται και η μεσογειακή διατροφή χάνεται . Ο συσχετισμός των δύο βασίζεται στη ρήση ‘είμαστε ό,τι τρώμε’ . Άρα ακολουθούμε με διαφορά χρόνου το λοιπό δυτικό κόσμο . Στο χέρι μας είναι να διηθήσουμε μόνο τα καλά , αν και η πρόγνωση θνησιμότητος που προαναφέραμε λέει μάλλον το αντίθετο .

Τολμώ λοιπόν να διατυπώσω τη βιολογική εκδοχή της σχετικότητας : ποιότητα και ποσότητα ζωής αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλομετατρέπονται , όπως ο χώρος και ο χρόνος . Το τρίξιμο που ακούστηκε ήταν από τα οστά , διαλυμένα προ πολλού , των Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν . Για να μην ενοχλείσθε , ας ακούτε τη Χάρι Αλεξίου να τραγουδά «τίποτα δε χάνεται , το ’πε κι ο Αϊνστάιν / στο τέλος - τέλος θα σωθεί και η ψυχή του Κάιν» . Εδώ θα τρίξω εγώ τα δόντια , αλλά αυτό είναι άλλο θέμα .

Στην ποιότητα η σύγχρονη ιατρική είχε πενιχρά αποτελέσματα . Οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν με ή χωρίς θεραπεία στον ίδιο πάνω - κάτω χρόνο ( και γιατί να έχουν και τις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων , ακτινοβολίας και επεμβάσεων , ενώ αν αφεθούν να κάνουν ό,τι προλαβαίνουν θα πεθάνουν και ευχαριστημένοι . Το ίδιο ισχύει και για άλλες παθήσεις , αφού στο τελικό στάδιο συγκλίνουν στην ίδια κακίστη πρόγνωση . Το 1992 , γνωστός τραγουδιστής πέθανε από Ε.Ι.Δ.Σ. , διαλέγοντας 15 μήνες μοναχισμού στο Άγιον Όρος και ζωή εν αληθεία , έστω στο τέλος της , παρά 6 χρόνια , κατά μέσον όρο , αργής φθοράς από τη ‘θεραπεία’ .Έζησε χωρίς νοσοφοβικούς αποκλεισμούς των κατ’ όνομα υγιών , έχοντας ποιότητα παρά διάρκεια , πολύ αμφίβολη , στη ζωή του . Τάφηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα για όλους τους μοναχούς που κοιμώνται . Ο κιτρινισμός του τύπου όμως δεν έλειψε : « Θάνατος μοναχού από έιτζ » , με σκανδαλοθηρικά υπονοούμενα . Άφες αυτοίς...

Συμπέρασμα : η αύξηση των νόσων φθοράς στο σύγχρονο κόσμο σημαίνει πτώση της ποιότητας ζωής , που εξανέμισε τα κέρδη σε ποσότητα .

Ιατρική είναι η επαναφορά της υγείας με τα ηπιότερα δυνατά μέσα , κατά Ιπποκράτη . Υγεία είναι η πλήρης σωματική , ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου και όχι μόνο η απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας , κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας . Άρα , ό,τι περιορίζει την ανθρώπινη δημιουργικότητα δεν είναι σημείο υγείας . Ας θυμηθούμε τι σημαίνει η λέξη πάθος στην αρχαία και νέα ελληνική . Πιστεύω πως πρέπει να συνδυασθούν : ασθένεια και εξάρτηση .

Η σύγχρονη ιατρική δέχθηκε πλήγματα εκεί που ένιωθε ισχυρή . Το Μάιο του 1980 η ευλογιά κηρύχθηκε εξαφανισμένη . Ήδη όμως το Ε.Ι.Δ.Σ. είχε ενσκήψει . Και όταν τρέχει κάποιος πίσω από τις συνέπειες των πράξεων του αντιπάλου του , παίρνει τη θέση του ηττημένου . Η συλλογική νοσηρότητα διολισθαίνει προς σοβαρότερες ασθένειες με την πάροδο του χρόνου . Προτείνω , διαισθητικά , το εξής πρότυπο νοσηρότητας : η μεταβολή της ποιότητας ζωής αντιστοιχεί σε αλλαγή της ιδιοσυχνότητας του οργανισμού , που με τη σειρά του νοσεί αν η συχνότητα μιας παθολογικής κατάστασης συμπέσει με τη συχνότητα αυτή , δηλαδή συντονιστεί ! Η συχνότητα είναι μετρήσιμη . Αν η εξίσωση h*n συνδέει ενέργεια και συχνότητα των φωτονίων , ποια εξίσωση συνδέει νοσηρές καταστάσεις και ιδιοσυχνότητα του ατόμου ;

Αν δεχθούμε έστω ως βάση εργασίας την παραπάνω θέση , γινόμαστε λιγότερο ευπαθείς στις ιατρικές απάτες ( ναι , υπάρχουν και τέτοιες ) . Η μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης είχε αρχίσει πριν κυκλοφορήσουν τα σχετικά , τοξικά οπωσδήποτε , φάρμακα , αλλ’ η διαφήμιση το απέκρυψε . Η εισαγωγή των αντιβιοτικών στο διάστημα 1940 - 60 πρόσκαιρα μόνο βοήθησε . Τα ανθεκτικά στελέχη μικροβίων και οι αήττητοι ιοί δείχνουν το αδιέξοδο . Η βελτίωση των συνθηκών ζωής απέτρεψε στην ιατρική επιστημοσύνη να ιδιοποιηθεί επιτυχίες που δεν της ανήκαν . Τσαρλατάνοι σαν τον... Καματερό απέσπασαν πολύ λιγότερα χρήματα από τον κόσμο , τηρουμένων των αναλογιών , και δεν του φόρτωσαν και ανεπιθύμητες ενέργειες , αφού η μείωση της ευπιστίας του κοινού που συνετελέσθη είναι επιθυμητή ενέργεια !

Αφού ο κόσμος είναι ύλη και ενέργεια , άρα και η υγεία πρέπει να θεωρηθεί υλοενεργειακά . Όπως οι φυσικοί αναζητούν το ενοποιημένο πεδίο , γιατροί όχι και οι γιατροί το ενιαίο παθογενετικό πρότυπο ; Προς στήριξη του παραπάνω συλλογισμού , ας ανατρέξουμε σε μερικούς αρχαίους Έλληνες :

1. Ο οξυδερκής και συνθετικά σκεπτόμενος Ιπποκράτης , πατέρας της ιατρικής , που όμως τα... παιδιά του παραστράτησαν , ακολουθώντας ό,τι έλεγαν οι ‘αντίπαλοί’ του της κνιδίου σχολής ( η Κνίδος είναι αρχαία μικρασιατική πόλις έναντι της Κω ) με τους 4 χυμούς ( αίμα , κίτρινη χολή , φλέγμα και μαύρη χολή ) ,

2. ο Γαληνός με τους 4 ανθρώπινους τύπους ( αιματώδης , χολερικός , φλεγματικός και μελαγχολικός ) ,

3. ο Εμπεδοκλής με τα 4 στοιχεία της φύσεως ( φωτιά , νερό , αέρας και γη ) και

4.ο Πυθαγόρας με τους αριθμούς και ήχους ( δηλαδή συχνότητες ! ) ενισχύουν και συμπληρώνουν τα παραπάνω . Πόσο καλά τα είχαν διατυπώσει οι πρόγονοί μας και πόσο έχει οπισθοδρομήσει ο κόσμος έκτοτε...

Γιάννης Μεταξάς , 20-9-2002

Επιστροφή στα περιεχόμενα.
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*