Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 19 Λεοντίδες, 20 έκλειψη Σελήνης, 21 Συνάντηση.

 

 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 19 Λεοντίδες, 20 έκλειψη Σελήνης, 21 Συνάντηση.

                        Μίνι ρεπορτάζ από την συνάντηση: Θ. Νάτσινας

 

Αυτή την εποχή θα έχουμε δύο εκλείψεις και ένα σόου των Λεοντιδών. Πρώτη θα γίνει την Τρίτη 4 με 6 τα ξημερώματα για την Ελλάδα, η βροχή των διαττόντων από τους Λεοντίδες, καθώς η γη θα περάσει μέσα από την περιοχή του ουρανού που βρίσκονται κατάλοιπα μικρών σωματιδίων από ουρά κομήτη και φαίνονται να έρχονται από τον αστερισμό του Λέοντα, εξ' ου και Λεοντίδες.

Δεύτερη έρχεται μία όχι ολική Σεληνιακή έκλειψη στις 20 Νοεμβρίου την Τετάρτη.

Και τρίτη έρχεται μία ολική έκλειψη Ηλίου , ορατή από την Νότια Αφρική την Αυστραλία και την θάλασσα ανάμεσα σε αυτές.Λέτε η "αξιόπιστη πηγή"... μπα δεν νομίζω...Την ώρα της έκλειψης ο ήλιος θα βρίσκεται στον αστερισμό του Νότιου Οφιούχου.

Για να πω την αλήθεια, σκέφθηκα "ευτυχώς που δεν θα την δούμε". Το 1999 την είδαμε την ημέρα με τον μεγαλύτερο καύσωνα που θυμάμαι να έχω ζήσει. Βγήκα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου για λίγα μόνο λεπτά, ίσα - ίσα για να φτιάξω με το χέρι μου μία μικρή οπή, ώστε να δημιουργηθεί σε έναν τοίχο το είδωλο της έκλειψης και να την δείξω στον γιο μου τον Στέφανο, τελικά δημιουργήθηκαν δύο οπές ανάμεσα στα δάκτυλα μου και δεν το διόρθωσα, έτσι ώστε ο Στέφανος να δει δύο εκλείψεις πλάι - πλάι και να καταλάβει καλύτερα το φαινόμενο αυτό της οπτικής:

Solar eclipse on 11/ 8/1999
Sun rise: 05:36
Sun set: 19:24
Time of maximum eclipse: 13:04
Eclipse is total
Eclipse is visible in the northern hemisphere

Μία εβδομάδα αργότερα είδαμε και τον σεισμό στην Τουρκία... και 28 μέρες αργότερα καθώς η Σελήνη ολοκλήρωνε ένα κύκλο μετά την έκλειψη, είδαμε και τον σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου εδώ. Αν κατάλαβα καλά από αυτά που είδα στα διάφορα sites την στιγμή της ολικής έκλειψης θα την βλέπει η θάλασσα...

Και μία ακόμη επερχόμενη ευχάριστη έκπληξη, ένα νέος φίλος από την Αμερικανική Μένσα, ο οποίος εργάζεται στην Ελλάδα, αλλά σχετικά μακριά από την Αθήνα, προγραμματίζει να περάσει κοντά στα Χριστούγεννα από μία από τις συναντήσεις της Πέμπτης.

Ελπίζω πριν την συνάντηση να μεταφέρω εδώ μία μελέτη που κάνω σχετικά με την FGM (Female Genital Mutilation or Female Cricumcision) και την Circumcision. Υπάρχουν πολλές πηγές στο Ίντερνετ και θέλω να μεταφέρω μία μικρή περίληψη για συζήτηση επί του θέματος: "Περιτομή και κλειτοριδεκτομή στην Ιστορία και στο παρόν". Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι η προσπάθεια αντικατάστασής της σε μερικά κράτη με εβδομαδιαία σεμινάρια που ονομάζονται "κλειτοριδεκτομή με λόγια" .

The Kenya approach consists of an alternative rite, known as ``ntanira na mugambo'' or ``circumcision through words.'' It includes a weeklong program of counseling, training and informing young women, capped by a day designated as the ``coming of age day,'' when members of the community join for a celebration with music, dances and feasting. Since it was initiated in August 1996, approximately 300 women have undergone this rite.

Γυρνώντας με ένα ταξί πέσαμε σε κίνηση και ρώτησα για την κλειτοριδεκτομή τον ταξιτζή, δεν κατάλαβε τι ρώταγα και σε μια στιγμή μου λέει "το σουνέτι εννοείς;" και εκεί δεν κατάλαβα εγώ και ρώτησα "τι;" και έτσι μου έμαθε και πως το λένε…

Αμέσως θυμήθηκα αυτούς που λένε ότι πολλές ξένες λέξεις έχουν ρίζα ελληνική και σκέφθηκα την λέξη συνετίζω, άραγε έχουν το σουνέτι και το συνετίζω την ίδια ρίζα;

Συζητώντας με μία φίλη καταλήξαμε ότι πράγματα σαν το σουνέτι μπορούν να ξεκινήσουν με νουθεσία, να γίνουν καταναγκαστικά ψυχικά και ίσως σε κάποιες γενιές αργότερα να εμφανισθούν "αλλαγές" σαν γενετικές προδιαθέσεις, χωρίς να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση… και εδώ θυμάμαι έναν άλλον καθηγητή μου που έλεγε: "Χειρουργός κατά το δημιουργός και όχι χειρούργος κατά το κακούργος".

Δύο ακόμη σκέψεις έκανα, η μία ότι οι Έλληνες, δεν έχω ακούσει να κάναμε ποτέ περιτομές ή κλειτοριδεκτομές και η άλλη είναι μήπως στους ανθρώπους που διάλεξαν να πέσουν πάνω στους δίδυμους πύργους έγινε κάποιος συνειρμός και θέλησαν να ρίξουν αυτούς τους πύργους στην Νέα Υόρκη.

Στην συνάντηση είχαμε και για πρώτη φορά την χαρά να δούμε ένα νέο σχετικά μέλος της Ελληνικής Μένσα, τον Στέλιο Καλαϊτζάκη. Παλαιός κομπιουτεράς και από τους πρώτους στην Compulink (τότε BBS) πρότεινε την δημιουργία ομάδας επικοινωνίας και απάντησα ότι μόλις την ετοιμάσει θα ειδοποιήσω τα μέλη από εδώ... Να που έγινε πριν κλείσουν 24 ώρες.


Θεόδωρος ΝάτσιναςΕπιστροφή στα περιεχόμενα.
Hellenic Mensa Magazine on Line
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*