Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η ομιλία, ο Ανδρέας βγάζει ένα πακέτο χαρτιά από την τσέπη, ξεχωρίζει τις σημειώσεις για τον Nitzche και ξαναβάζει στην τσέπη το άλλο, που μαντεύω ότι αφορούσε την επόμενη ομιλία του στο S.I.G. της Φυσικής του οποίου είναι ο υπεύθυνος στην Αθήνα.
Η ομιλία ξεκίνησε με την ερώτηση του Ανδρέα προς τους παρισταμένους: Τι σκέφτεστε όταν ακούτε το όνομα Nitzche;
- Χίτλερ
- Δεν ξέρω πολλά, κάποιος φιλόσοφος
- Ένας άνθρωπος που μιλούσε με πολλά φρου-φρου και αρώματα προκειμένου να πει κάτι το οποίο μπορεί να ήταν ουσιώδες, αλλά σου έβγαζε την πίστη μέχρι να το πει.
- Πρέπει να είχε το μεγαλύτερο μουστάκι που έχω δει.
Σχολιάζει και ο Ανδρέας:
- Μουστάκι… το μουστάκι του είναι εντυπωσιακό, σαν του Μαρκ Τουαίην λιγάκι…
- Κάποιος Ρώσος είχε κάποιο παρόμοιο μουστάκι, ακούγεται από την παρέα.
Στην αρχή της ομιλίας ειπώθηκε ότι το έργο του Νίτσε ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητό από τους συγχρόνους του, αφού ήταν ριζοσπαστικό σχεδόν στο σύνολό του, σύμφωνα με τις τρέχουσες αντιλήψεις της κοινωνίας της εποχής του.
"Εγώ απευθύνομαι σε ανθρώπους που δεν έχουνε γεννηθεί ακόμα" είναι το παράδειγμα κουβέντας του Νίτσε, που μας έδωσε ο Ανδρέας.
Αισθανότανε μία μοναξιά φοβερή, ήταν η περιγραφή που ολοκλήρωσε την εικόνα του Φρειδερίκου μέσα στο κοινωνικό του πλαίσιο.
Εκεί ρωτηθήκαμε σχετικά με την γνώμη που έχουμε για τον Σωκράτη, λίγο αργότερα καταλάβαμε τον σκοπό της ερώτησης, επρόκειτο να ακούσουμε την γνώμη του Φ.Ν. για τον Σωκράτη.
Ο Φ.Ν. μεταξύ άλλων πίστευε ότι την καταδίκη σε θάνατό του, την προκάλεσε ο ίδιος...
Επίσης πίστευε ότι ο Σωκράτης με την θεωρία του έδωσε καταστροφικό προσανατολισμό στην ανθρωπότητα. Επί πλέον τον ενοχλούσε ότι ο Σωκράτης ήταν άσχημος, "ενώ ο Νίτσε ήταν όμορφος ;)" ακούστηκε από την παρέα, κάτι το οποίο έφερε γέλιο...
Ο Ανδρέας όμως μας θύμισε, ότι εκείνη την εποχή για τους Έλληνες "η εξωτερική ομορφιά, είχε σχέση με την εσωτερική ομορφιά", οπότε σύμφωνα με αυτό...
"Οπότε το ότι ο Σωκράτης ήταν άσχημος και ότι κατάφερε να γοητεύσει και να επιβληθεί στην κοινωνία της εποχής, είχε μία σημασία..." επισήμανε ο Ανδρέας.
Ελέγετο μάλιστα μία ιστορία - ανέκδοτο εκείνης της εποχή, σχετικά με το πέρασμα από την πόλη ενός φυσιογνωμιστή, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με την γνώμη που είχε για τον Σωκράτη και τους είπε: "Φαίνεται ότι έχει πολλά πάθη, αρνητικά, μέσα του", κάτι στο οποίο ο Σωκράτης φέρεται να απάντησε "έχεις δίκιο, αλλά εγώ επιβάλλομαι επί των παθών μου".
Την Βυζαντινή εποχή κατηγορούσαν τον Σωκράτη για τον αναφερόμενο σεξουαλικό προσανατολισμό του... με σκοπό να τον εμφανίσουν άχρηστο για μίμηση και να στρέψουν τον κόσμο προς τον Χριστό.
(Σιγά – σιγά θα προστεθούν και κάποια άλλα αποσπάσματα...)
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί
επισκέψεις μέχρι σήμερα.
************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com
************
Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας
* *** ******* ********** *************
Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):