Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

 

 

 

 

 

Για να μη μας παραπλανούν τα media.

 
του Αναστάσιου Μεσιχρόνη.
 


Πάλι θα ασχοληθώ με διάφορες εκφράσεις που ακούγονται κατά καιρούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτή τη φορά όμως όχι για να σχολιάσω τα γλωσσικά ατοπήματα, αλλά για να επισημάνω τα λάθη λογικής που γίνονται. Θα παραθέσω μερικά σκόρπια παραδείγματα έλλειψης ορθολογικής σκέψης, αλλά και γνώσεων.

1 "Το τσουνάμι ξεκλήρισε μια ολόκληρη γενιά". Τα 300.000 θύματα δεν αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη γενιά σε μια περιοχή με 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η Ινδονησία, που είχε τα περισσότερα θύματα, έχει πληθυσμό περίπου 200 εκατομμύρια και φυσική αύξηση του πληθυσμού 1,6% κάθε χρόνο. Δηλαδή οι 200.000 νεκροί αναπληρώθηκαν σε 23 περίπου ημέρες! Δεν θα κουράσω κάνοντας ανάλογους υπολογισμούς για τις λοιπές τσουναμόπληκτες χώρες. Φυσικά η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των θυμάτων. Όμως αν μας αρέσει να θρηνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε στο τέλος κάθε χρόνου, αφού κατά τη διάρκειά του έχουν πεθάνει περίπου 100.000 συμπολίτες μας. Κατά περίεργο τρόπο, όταν γίνεται η ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, κανένας δεν αναφέρει τη σημαντικότερη είδηση που αφορά τη χώρα μας!

2 "Στην Ελλάδα ξοδεύουμε μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός μας για τρόφιμα απ' ότι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (των 15), άρα είμαστε καλοπερασάκηδες". Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα ενός νοικοκυριού, τόσο μικρότερο ποσοστό του δαπανάται για τις βασικές ανάγκες.

3 "Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το τελειότερο δημιούργημα του σύμπαντος". Προφανώς η κυρία που έκανε αυτό τον ισχυρισμό πραγματοποίησε διαστημικό ταξίδι, όπου εξερεύνησε σπιθαμή προς σπιθαμή ολόκληρο το σύμπαν και δεν βρήκε τίποτα τελειότερο από αυτό που περικλείει το κρανίο της!

4 "Σήμερα ο Εγκέλαδος χτύπησε τη Σάμο με 4,8 Ρίχτερ". Ο Εγκέλαδος κατασκευάστηκε από τη φαντασία των προγόνων μας πάνω στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν πώς γίνεται και κουνιέται ξαφνικά η γη. Το να αποδίδουμε τον 21ο αιώνα τους σεισμούς σε μυθικούς γίγαντες φαντάζει μάλλον αστείο, έστω και αν γίνεται μεταφορικά.

5 "Στην περιοχή τάδε η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε ο κόσμος κλείνεται μέσα όταν βραδιάσει" Εδώ τα ΜΜΕ όχι απλώς περιγράφουν λανθασμένα ένα φαινόμενο, αλλά δημιουργούν αδικαιολόγητες φοβίες. Η περιγραφή των εγκληματικών πράξεων χωλαίνει, διότι εστιάζει στην εξαίρεση και αγνοεί τα συνηθισμένα γεγονότα. Για να είναι αντικειμενικό το αστυνομικό δελτίο, θα έπρεπε να διατυπώνεται κάπως έτσι: Σήμερα 11 εκατομμύρια Έλληνες ασχολήθηκαν με τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς να συμβεί κανένα απρόοπτο στους περισσότερους. Όμως η κυρία Παπαδοπούλου δεν ήταν και τόσο τυχερή. Όταν βγήκε για ψώνια της επιτέθηκε τσαντάκιας, κλπ, κλπ.

Επειδή το θέμα αυτό είναι ανεξάντλητο, θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο.

Αναστάσιος Μεσιχρόνης
Μεταφραστής
Ερασιτέχνης συγκοινωνιολόγος


Επιστροφή στα περιεχόμενα.
 
           ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*