Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

 

 

 

 

 

Για να μη μας παραπλανούν τα media. 2

 
του Αναστάσιου Μεσιχρόνη.
 


Συνεχίζω το σχολιασμό διάφορων ειδήσεων ή εκφράσεων που ακούγονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ.

"Μια μέση τετραμελής οικογένεια για να ζήσει αξιοπρεπώς χρειάζεται 1500 Ευρώ (ή οποιοδήποτε άλλο ποσό) το μήνα"


Εδώ αγγίζουμε το θεμελιώδες πρόβλημα της οικονομικής επιστήμης: οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ τα μέσα περιορισμένα. Αν η τετραμελής οικογένεια πάρει τα 1500 Ευρώ, την επόμενη στιγμή θα ζητάει περισσότερα. Φυσικά η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων δεν μπορεί να αυξάνεται επ' αόριστο. Οι φυσικοί πόροι της γης είναι περιορισμένοι και το "καταναλωτικό πάρτι" που άρχισε με τη βιομηχανική επανάσταση κάποτε θα τελειώσει. Οι πολιτικοί ελπίζουν να έχουν πεθάνει πριν συμβεί αυτό, γι' αυτό και αγνοούν πλήρως το θέμα. Τα σημερινά παιδιά όμως πιθανότατα θα ζουν. Ίσως γι' αυτό στις αναπτυγμένες χώρες φροντίζουμε να μην κάνουμε πολλά!

"Η τάδε πολυεθνική απέλυσε 5000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο".


Ειδήσεις αυτού του είδους αντικατοπτρίζουν την τάση των ΜΜΕ να προβάλλουν τα δυσάρεστα γεγονότα και να αποσιωπούν τα ευχάριστα. Για να απολυθούν οι εργαζόμενοι σημαίνει ότι κάποτε είχαν προσληφθεί. Οι προσλήψεις όμως δεν περνούν ούτε στα ψιλά των εφημερίδων.

"Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι εφέτος ο τζίρος τους είναι πεσμένος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι"


Αν υπολογίσουμε αθροιστικά όλες τις μειώσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, ο τζίρος των καταστημάτων πρέπει να πλησιάζει το μηδέν. Άρα είναι απορίας άξιο πώς παραμένουν ανοιχτά! Και εδώ βλέπουμε την τάση των ανθρώπων να φωνάζουν τα δυσάρεστα και να κρύβουν τα ευχάριστα γεγονότα. Ο έμπορος που πάει καλά δεν θα το διαλαλήσει. Η μεμψιμοιρία απομακρύνει τόσο το κακό μάτι όσο και την εφορία!

"Ο Μέγας Αλέξανδρος (ή οποιαδήποτε άλλη ιστορική προσωπικότητα) ήταν (ή δεν ήταν) ομοφυλόφιλος"


Πολλή συζήτηση έχει γίνει σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι ομοφυλόφιλοι υποστηρίζουν ότι ήταν, με τον άτοπο συλλογισμό ότι αν μια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα ήταν ομοφυλόφιλος, αναβαθμίζονται αυτόματα και οι σημερινοί ομοφυλόφιλοι. Αντίθετα οι Έλληνες πατριώτες εξανίστανται όταν ακούνε τέτοιους ισχυρισμούς και θεωρούν ότι αυτή η φήμη είναι συκοφαντία που απορρέει από εχθρούς της Ελλάδας. Ως σκεπτικιστής δεν μπορώ να δεχτώ ούτε τη μία ούτε την άλλη άποψη. Αν θελήσουμε να κάνουμε σήμερα έρευνα για να δούμε ποιοι από τους επωνύμους είναι ομοφυλόφιλοι, δεν θα βρούμε άκρη. Το θέμα άπτεται των προσωπικών δεδομένων και υπάρχει μια συνομωσία σιωπής από τους μυημένους. Αν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους "γκέι" σήμερα, είναι πολύ δυσκολότερο να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για ανθρώπους που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

"Κρατίδιο των Σκοπίων" και "Μεγαλόνησος"


Αυτές οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ΜΜΕ δεν αντανακλούν τα πραγματικά γεωγραφικά δεδομένα της FYROM και της Κύπρου αντίστοιχα. Στην κατάταξη των κρατών σύμφωνα με τον πληθυσμό τους, η FYROM με 2.100.000 εκατομμύρια ξεπερνάει τουλάχιστον 40 κράτη. Αποκαλέσαμε ποτέ "κρατίδιο" το Λουξεμβούργο (500.000), τη Μάλτα (400.000), ή ακόμη περισσότερο την Κύπρο (800.000); (Τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι κατά προσέγγιση). Αν πάλι υπολογίσουμε την Κύπρο ως νησί, στην παγκόσμια κατάταξη των νησιών σύμφωνα με το μέγεθος βρίσκεται στην 81η θέση με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποκαλέσαμε ποτέ "μεγαλόνησο" τη Μεγάλη Βρετανία (9η θέση), την Κούβα (16η θέση) ή τη Σρι Λάνκα (25η θέση); Αν θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπάθεια ή την αντιπάθειά μας για ορισμένα κράτη, ας βρούμε άλλο τρόπο και όχι τη διαστρέβλωση των γεωγραφικών όρων.

Αναστάσιος Μεσιχρόνης
Μεταφραστής
Ερασιτέχνης συγκοινωνιολόγος


Επιστροφή στα περιεχόμενα.
 
           ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*