Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

 

 

 

 

 

Γιατί δε θα σνομπάρω το τραμ…

 
του Στέλιου Καλαϊτζάκη.
 


Το σχόλιο αυτό γράφτηκε σαν μια απάντηση στο άρθρο του Τάσου Μεσιχρόνη σχετικά με το τραμ της Αθήνας που σύντομα αναμένεται να αρχίσει τις διαδρομές του.

Νομίζω ότι δεν είναι φρόνιμο να απορρίπτουμε με τόση ευκολία ένα μέσο οικολογικό και καταξιωμένο στην Ευρώπη (τουλάχιστον…). Ο Τάσος κάνει ένα βασικό λάθος κατά τη γνώμη μου. Συγκρίνει το τραμ με το μετρό. Το τραμ προφανώς δε σκοπεύει να ανταγωνιστεί το μετρό. Το τραμ είναι ένα επίγειο μέσο μεταφοράς το οποίο έχει σαν σκοπό να συμπληρώσει μαζί με τα λοιπά επίγεια μέσα μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, το δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Είναι γνωστό ότι οι ταχύτητες που μπορεί να πετύχει το μετρό είναι ασύλληπτες για τα αστικά δεδομένα. Το κόστος κατασκευής του όμως είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Έτσι το δίκτυο έρχονται να συμπληρώσουν τα επίγεια μέσα μεταφοράς.

Το τραμ παρουσιάζει κάποια βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Κατ΄ αρχήν δε ρυπαίνει. Έπειτα έχει μεγάλη μεταφορική ικανότητα λόγω των πολλών βαγονιών του και η κατανάλωση ενέργειας ανά μεταφερόμενο επιβάτη είναι μικρή. Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι το ότι θα κινείται στο μεγαλύτερο μέρος σε δικό του αυτόνομο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πετυχαίνει καλή μέση ταχύτητα έστω και αν η μέγιστή του ταχύτητα δεν φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ώρες αιχμής. Τότε θα φανεί και το πλεονέκτημα του τραμ. Προφανώς τις ώρες μη αιχμής με όποιο μεταφορικό μέσο και να κινηθείς τα πράγματα είναι εύκολα.

Αν πάτε στη Βιέννη θα δείτε ότι παρότι έχει ένα καταπληκτικό δίκτυο μετρό, αυτό συμπληρώνεται με ένα επίσης πυκνό δίκτυο τραμ (που σε μερικές περιπτώσεις γίνεται και υπόγειο, δηλαδή το τραμ μετατρέπεται σε ελαφρύ μετρό!).

Κάτι παραπάνω ξέρουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι, γιαυτό και μεις περιμένουμε με ενδιαφέρον την πρώτη διαδρομή του Αθηναϊκού τραμ…

Στέλιος Καλαϊτζάκης


Επιστροφή στα περιεχόμενα.
 
           ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*