Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

 

 

Έρευνα και Προκατάληψη

Έρευνα και Προκατάληψη

ή

Πώς μπορούμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι μέσω της Άγνοιας.

                         Από τον Βασίλη Βλάχο



 

            Μελετώντας την ελληνική έκδοση του περιοδικού Popular Science, που διανέμεται κάθε μήνα με τη σαββατιάτικη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, την προσοχή μου τράβηξε ένα άρθρο που είχε σχέση με τη «στατική μαγνητική αιώρηση». Εκ των προτέρων, δηλώνω άσχετος με το θέμα αυτό καθαυτό, ως αντικείμενο της Φυσικής, ωστόσο είναι εντυπωσιακές οι προεκτάσεις του στον τομέα της Νόησης, γενικότερα, και της Επιστημονικής Έρευνας.

            Το ιστορικό έχει, σύντομα, ως εξής: Το 1842 ο αιδεσιμότατος Samuel Earnshaw δημοσίευσε ένα θεώρημα, σύμφωνα με το οποίο απεδείκνυε με μαθηματικό τρόπο ότι δε μπορούσε να επιτευχθεί μαγνητική αιώρηση αν τοποθετούσαμε έναν μαγνήτη πάνω από έναν άλλον, εις τρόπον ώστε οι δύο αυτοί μαγνήτες να απωθούνται. Το θεώρημα αυτό αποτέλεσε θέσφατο για – περίπου- ενάμισο αιώνα, για όλους τους επιστήμονες που ασχολούνταν με το μαγνητισμό και τις εφαρμογές του.

            Το 1983, ο Roy Harrigan κατοχύρωσε ως ευρεσιτεχνία μια συσκευή η οποία αποτελείτο από μια μαγνητική βάση κι ένα εξάρτημα, το οποίο αιωρείτο πάνω από τη βάση. Φαντάζομαι, πολύς κόσμος έμεινε αποσβωλωμένος, ιδιαίτερα εκείνοι που θεωρούσαν το «Θεώρημα του Earnshaw» κάτι σαν ...Ευαγγέλιο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Ωστόσο, τίποτα το ...μαγικό, ούτε κάτι το υπερφυσικό είχε επιστρατευθεί για να επιτύχει ο φίλος μας ο Harrigan αυτό που πολλοί άλλοι δεν μπόρεσαν. Σε τί, λοιπόν, πλεονεκτούσε ο Harrigan έναντι όλων των υπολοίπων; Στην ...άγνοια. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα ήταν ακριβώς αυτό, όπως μας εξομολογείται ο συμπαθής συντάκτης του Popular Science. Πολύ απλά, ουδέποτε είχε ακούσει να γίνεται μνεία στο περίφημο «Θεώρημα του Earnshaw», το αγνοούσε παντελώς! Φυσικά, στο αποτέλεσμα αυτό συνέτειναν και κάποιες παραδοχές που δεν έγιναν, κατά την απόδειξη του θεωρήματος, από τον Earnshaw.



 Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η παρουσία, πλέον, στο εμπόριο διαφόρων συσκευών εφηρμοσμένης στατικής μαγνητικής αιώρησης και ...αρκετά μηδενικά στον τραπεζικό λογαριασμό του φίλου μας του Harrigan.

            Αντί επιλόγου, αντιγράφω από το άρθρο: «Πώς, όμως, οι επιστήμονες αγνοούσαν αυτές τις δυνατότητες μαγνητικής αιώρησης για τόσος καιρό; Η δύναμη της αρνητικής σκέψης είναι ικανή να εμποδίσει την πρόοδο. Γι’ αυτό και, καθώς επεξεργάζομαι το επιστημονικό λογισμικό Mathematica, σκέφτομαι πάντα το θεώρημα του Earnshaw όποτε κάποιος μου λέει ότι κάτι δε μπορεί να γίνει. Είναι προτιμότερο να υποθέτουμε ότι μπορεί να συμβεί και να εξετάζουμε τις πιθανότητες.THEODORE GRAY »

 

Παραπομπές:   www.levitron.com

                        www.popsci.com/exclusive

 


Βασίλης Βλάχος



Επιστροφή στα περιεχόμενα.




Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 


************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*