Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κομοτηνή!!! (Του Θόδωρου Νάτσινα).

 

 

Κομοτηνή!!!

                        Του Θόδωρου Νάτσινα.

 

Ένας ανώνυμος (επειδή εγώ δεν είμαι ετοιμοανθρώπινος) φίλος, από την Κομοτηνή, με έβγαλε από την παγερή αδιαφορία, αδράνεια και απάθεια που είχα περιπέσει. Δεν είναι μέλος της Μένσα. Βρήκε στις σελίδες μας ένα από τα τεστ που φαίνεται είχε ανεβάσει ο Κώστας Χρήστης όταν έφτιαχνε τις σελίδες μας, επί προεδρίας Γιώργου Κλείτσα. Βρήκε και το κινητό μου και μου τηλεφώνησε. Και ένοιωσα καθυστερημένα (μία ώρα μετά) την ανάγκη να τον ευχαριστήσω. Πάω να τακτοποιήσω μία οικογενειακή εκκρεμότητα που έχω αφήσει. Και σε πιο άνετο χρόνο λίγο αργότερα, θα συνεχίσω το άρθρο αυτό... Λοιπόν...
Άλλα είχα σκοπό να γράψω, αλλά τώρα δεν έρχονται φυσικά να τα μεταφέρω εδώ.
Η εντύπωση που μου έμεινε από το τηλεφώνημα, είναι η ανάγκη που ένοιωσα να εκδηλώνει ο φίλος από την Κομοτηνή, για ένα καλύτερο πολιτιστικό επίπεδο στην περιοχή του. Έψαξα να διαβάσω λίγα πράγματα για την Κομοτηνή και βρήκα τα ακόλουθα:

Πόλη της Δ Θράκης, είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και επαρχίας και η πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Έχει 41.000 κατοίκους και ήταν έδρα της άλλοτε γενικής διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο δήμος περιλαμβάνει και τους οικισμούς: Ήφαιστος, Μέγα Κρανοβούνι, Μεσοχώρι, Μικρό Κρανοβούνι, Παραδημή και Υφαντές. Η παλιά τουρκική ονομασία της ήταν Γκιουμουρζίνα. (Πολύ θα ήθελα να μάθω αν σημαίνει κάτι αυτή η λέξη και τι είναι αυτό, η επιθυμία που γεννήθηκε γιατί μου άρεσαν τα Ελληνικά ονόματα των συνοικισμών, μου φάνηκαν τόσο περιγραφικά, λες και δίνουν μία εικόνα της περιοχής). Η Κομοτηνή είναι χτισμένη στην πεδιάδα που αρχίζει από τους πρόποδες της Ροδόπης, σε υψόμετρο 45 μ., και διασχίζεται από τον ποταμό Μπουκλουτζά (και αυτή η ονομασία θα ήθελα να μάθω τι σημαίνει) . Δεν έχει ομοιόμορφη ρυμοτομία. Η παλιά πόλη έχει ανατολίτικο χρώμα. Η καινούρια πόλη παρουσιάζει όψη ευρωπαϊκή, με σύγχρονα οικοδομήματα, δρόμους, πλατείες και κέντρα ψυχαγωγίας. Με σιδηροδρομική γραμμή και δρόμους λεωφορειακούς συνδέεται με τις πόλεις Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα και Καβάλα. Έχει τρία μουσεία: λαογραφικό, εκκλησιαστικό και αρχαιολογικό. Στο παλιό της τμήμα έχει και τζαμιά. Στην πόλη υπάρχει φρούριο από τον 4ο αι. π.Χ. Σε κείμενα Βυζαντινών χρονικογράφων αναφέρεται ως Κουμουτζηνά και Κομοτηνά. Τον καιρό της τουρκοκρατίας ονομαζόταν Γκιουμουλτζίνα ή Γκιουμουρτζίνα. Το Ιούλιο του 1913 απελευθερώθηκε, αλλά παραχωρήθηκε αργότερα στους Βουλγάρους, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Το 1914 την πήραν πάλι προσωρινά οι Έλληνες. Τελικά ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με τη συνθήκη των Σεβρών, το 1920. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο την είχαν καταλάβει οι Γερμανοί και την παρέδωσαν στους Βουλγάρους (1941). Σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θράκης, κέντρο γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με σπουδαία κίνηση. Είναι η έδρα του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου.

Από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ .
Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, στη Φινλανδία και την Αυστραλία είχαν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι οι άνδρες που προσφέρουν αίμα ζουν περισσότερο, αλλά μόλις τώρα άρχισαν να εξηγούν που οφείλεται αυτό.


Θεόδωρος ΝάτσιναςΕπιστροφή στα περιεχόμενα.
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*