Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - Λάθη που ωφέλησαν.

 

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - Λάθη που ωφέλησαν.

                        Μίνι ρεπορτάζ από την συνάντηση: Θ. Νάτσινας

 

(Η σελίδα μας φιλοξενεί και ένα θέμα σχετικά με ένα μέλος του συμβουλίου της Γαλλικής Μένσα και έτσι παρακάλεσα τον Δημήτρη Μποσκαΐνο, ο οποίος έχει μεταφράσει και άλλες σελίδες μου, να μεταφράσει και αυτήν ώστε ο Konrad να μπορέσει να μάθει τι γράφουμε γι' αυτόν. Δυστυχώς για μένα, αυτά που γράφω εδώ, δεν άρεσαν στον Δημήτρη και γι' αυτό δεν μπόρεσε να τα μεταφράσει, το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς για τον Konrad, θα διαβάσει δική μου μετάφραση και μία δεύτερη δυστυχία του θα είναι το κείμενο αν τύχει να έχει την ίδια γνώμη με τον Δημήτρη. Στο μέλλον ελπίζω να εκλείψουν τα στοιχεία εκείνα στο γράψιμό μου, που ενόχλησαν τόσο πολύ τον Δημήτρη, ώστε να διαβάζετε επαγγελματική μετάφραση. Ίσως αυτή η σελίδα σχετικά με τα λάθη να ανέδειξε εμένα ως πρωταθλητή λαθών! Σκέφτομαι μάλιστα να σπάσω και το παγκόσμιο ρεκόρ, κάνοντας και Γαλλική μετάφραση, ενώ έχω να δουλέψω τα Γαλλικά μου από το 1972 που απεφοίτησα από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και στα οποία δεν ήμουν ποτέ καλός...)

Αλλαγή στον τόπο συναντήσεων της Πέμπτης.

Το ATHENS PLAZA είναι επί της πλατείας Συντάγματος, στην συμβολή με την οδό Σταδίου. Βρίσκεται κοντά στο Μετρό (στο ίδιο πεζοδρόμιο με την έξοδο του Μετρό). Έχει πολλούς χώρους με επαρκή φωτισμό για να ρίξουμε μία ματιά σε τεύχος του συλλόγου ή σε τεστ του Δημήτρη...

 ATHENS PLAZA. (Η σελίδα του ξενοδοχείου στο Ίντερνετ... )

Λάθη που ωφέλησαν.

Υποθέτω ότι τα λάθη που ωφελούν είναι αυτά στα οποία δεν υποπίπτουμε ξανά. Ένα από τα λάθη που έκανα μέχρι τον Απρίλιο του 1986, ήταν το κάπνισμα. Ωφέλησε διότι αντί να "κόψω" το κάπνισμα, το αντικατέστησα με δημιουργική προσπάθεια. Έτσι απέφυγα μέχρι σήμερα και την υποτροπή, αλλά και την ασυνείδητη αντικατάσταση με κάτι το ίδιο ή ίσως και περισσότερο βλαβερό. Την Πέμπτη θα δω αν έχουμε διάθεση μέσα στις άλλες κουβέντες μας να αναφερθούμε και σε τέτοια λάθη που μας ωφέλησαν.

Τελικά το μόνο λάθος που συζητήσαμε ήταν ένα που μου επεσήμανε ο Χρήστος Σαμαράς, "καλά την Βάνα Μπάρμπα την είδες, την Ζωή Λάσκαρη δεν την είδες;" Όπως ίσως φαντάζεστε έβλεπα την πλάτη της Ζωής Λάσκαρη και δεν την γνώρισα την προηγούμενη Πέμπτη. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όμως που την κατάλαβε τόσο εύκολα ο Χρήστος.

Περιμένω να βάλω εδώ κάποιες πληροφορίες σχετικά με έκθεση κινητών που θα μου στείλει ο Χρήστος.

Αυτή την Πέμπτη είχαμε και έναν φιλοξενούμενο από την Γαλλία, μέλος του συμβουλίου της Γαλλικής Μένσα, γεννημένο στην Γερμανία, τον Konrad Hinsen ερευνητή βιοφυσικό του Υπουργείου έρευνας της Γαλλίας. Περιμένω και από αυτόν μία ανταπόκριση που θα μπει εδώ.


Στις δύο την νύχτα που έφυγα από το ξενοδοχείο, η συνάντηση δεν είχε τελειώσει...

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου εντυπωσιάστηκε που υπάρχει στην Γαλλία αυτόνομο υπουργείο έρευνας, εγώ το περίμενα αλλά δεν ήμουν σίγουρος.

Κάτι που άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Konrad, είναι ότι έχει αγοράσει το βιβλίο ενός διάσημου βιολόγου καθηγητή πανεπιστημίου της Γαλλίας, ο οποίος μεταξύ όλων όσων πραγματεύεται στο βιβλίο αναφέρει και την Μένσα, λέγοντας ότι τα IQ τεστ ουδεμία έννοια έχουν και ότι λέσχες σαν την Μένσα δεν σημαίνουν τίποτα. Συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως ο συγκεκριμένος καθηγητής μάλλον θα πέρναγε το τεστ αν το έδινε και μάλιστα μάλλον με μεγάλο βαθμό. Τότε χιουμοριστικά του είπα ότι αν ήταν μαζί μας ο καθηγητής αυτός θα του έλεγα ότι έχουμε ισχυρές ενδείξεις από την βιολογία, ότι ο άνθρωπος δεν έχει δυνατότητα να φωτοσυνθέτει, στηρίζεται ολοκληρωτικά στην κατανάλωση φυτών και ζώων για να ζήσει και είναι παρασιτικό ον, κατά συνέπεια ουδεμία έννοια έχει η μελέτη της βιολογίας από ένα τέτοιο ον, οπότε αν είναι ήδη άνευ έννοιας η ύπαρξη του ανθρώπου, ακόμη λιγότερη έννοια έχει να μελετάει κάποιος και να διδάσκει την βιολογία του. Φυσικά όλα αυτά τα είπα χιουμοριστικά, στηριζόμενος και σε μία αρχή της ψυχολογίας, ότι βλέπουμε στους άλλου δικά μας πράγματα (αμυντικοί μηχανισμοί προβολής) και μαντεύοντας από αυτό ότι ο καθηγητής για να ασχοληθεί αρνητικά με τα IQ tests και με την Mensa, μάλλον δεν θα είχε καλές σχέσεις με τον εαυτό του. Το γέλιο του Κόνραντ, με έκανε να νοιώσω ότι όχι μόνο κατάλαβε το παιχνίδι που έκανα για να γελάσουμε, αλλά μάλλον έκανε και περαιτέρω σκέψεις...

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπτωση ήταν ότι οι δύο πρώτοι φίλοι που ήρθαν στην συνάντηση, γνώριζαν εξαιρετικά καλά την μητρική γλώσσα του Κόνραντ τα Γερμανικά και τα μίλησαν άπταιστα μαζί του. Αυτοί ήταν ο Αλέκος Κυριλλόπουλος που έχει ζήσει στην Γερμανία και ο Τάσος Μεσιχρόνης που είναι διερμηνέας!

Τελικά για το καλό όλων των παρισταμένων, οι πάντες μιλούσαμε Αγγλικά, εφ' όσον αυτή ήταν η γλώσσα που όλοι μπορούσαμε να μιλήσουμε. Λίγο αργότερα ήρθε και ο Γιώργος Κλείτσας που συνάντησε τον Κόνραντ στο Ζάγκρεμπ και μαθαίνοντας ότι θα πέρναγε από την Ελλάδα, τον ενημέρωσε για τις συγκεντρώσεις.

Μία αστεία φάση, ήταν όταν έφθασε ο Κόνραντ στο ξενοδοχείο και έψαχνε για τον Γιώργο που δεν είχε έρθει ακόμα. Βλέποντας τον να ψάχνει, του έκανα ένα "δειλό" νόημα. Το πήρε είδηση αλλά επειδή ήταν δειλό νόμισε ότι έκανα λάθος και το κατάλαβα. Αμέσως διακριτικά εξετάσαμε από πολύ μακριά ο ένας τον άλλο και βεβαιωθήκαμε για αλλήλους ότι "αποκλείεται αυτός να είναι μέλος της Μένσα", τότε σκέφθηκα ότι δεν θα άφηνα ένα μέλος του συλλόγου να ταλαιπωρηθεί, επειδή εγώ ήθελα να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου και του έκανα να νόημα να προχωρήσει για να συναντηθούμε να μιλήσουμε, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τι θα πω στα Αγγλικά: "Συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά περιμένουμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε το πρόσωπό του..." τα υπόλοιπα θα ήταν απλά. Με πρόφτασε όμως: "Είσαστε τα μέλη της Ελληνικής Μένσα." Τελικά τα μέλη του συλλόγου δεν φαινόμαστε οπτικά, δεν έχουμε κάτι διαφορετικό που θα μπορούσε να δείξει ότι είμαστε μέλη της Μένσα. Στην κουβέντα όμως φάνηκε γρήγορα ότι έχουμε κοινά σημεία, την αμεσότητα, την ευθύτητα, την απλότητα, την κατανόηση του χιούμορ την καλή διάθεση και την ικανοποίηση από την γρήγορη επικοινωνία.

Έμαθα με ενδιαφέρον ότι ο Κόνραντ έφυγε από το σπίτι του, σε ηλικία 4 ετών λόγω των υποχρεώσεων της εργασίας του πατέρα του, ο οποίος διέμενε σε κάθε τόπο για μία 8ετία. Έχει μία αδελφή μεγαλύτερή του, η οποία όταν μεγάλωσε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Γερμανία και είναι δικηγόρος ενώ αυτός εργάζεται στο εξωτερικό, απασχολούμενος ως ερευνητής από την Γαλλική κυβέρνηση. Πάνω από όλα, χάρηκα όλα όσα είπαμε, όλοι οι παριστάμενοι, ακόμη και τα Γερμανικά που άκουσα τα οποία δεν καταλάβαινα, αλλά γέλασα όχι με τα αστεία που ειπώθηκαν αλλά με το ύφος των συνομιλητών όταν γελούσαν με κάποιο αστείο. Αυτό σε αντίθεση με κάποιες στιγμές που πότε ο ένας από μας, πότε ο άλλος, κάτι χάναμε από αυτά που λέγονταν στα Αγγλικά, αλλά γελούσαμε χαζά κάνοντας ότι το καταλάβαμε, κάτι που όμως κανένας από μας δεν "έχαβε", όμως το συγχωρούσαμε ο ένας στον άλλο. Υπήρξε και μία τουλάχιστον φορά που γελάσαμε ακριβώς από την ικανότητα μας να ξεχωρίζουμε το επουσιώδες από τον τόνο της κουβέντας και να μην ζητάμε επανάληψη της φράσης, ώστε να το καταλάβουμε καλύτερα. Βέβαια τώρα που γράφω αυτά, κρυφογελάω με την συνειδητοποίηση, ότι μπορεί να χάσαμε και κάτι καλό από αυτή την τακτική... Πάντως το αγαθό της επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης υπήρξε εν αφθονία για όλους.

Καταλήξαμε ότι θα είναι καλό να ενημερώσουμε τα μέλη της Μένσα σε όλες τις χώρες του κόσμου για το ενδιαφέρον μας να τους υποδεχόμαστε και να μιλάμε μαζί τους, (σε μιά στιγμή γύρισε ο Αλέκος και μου είπε ότι μετά από ενάμιση χρόνο λειτούργησε και το SIG τον Αγγλικών...), με περισσότερα από 100.000 μέλη σε όλες τις χώρες του κόσμου, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια μέλη του συλλόγου από άλλες χώρες κάθε μέρα στην Αθήνα, απλά δεν θα γνωρίζουν ότι έχουμε οργανώσει τις συναντήσεις της Πέμπτης.

Σε πρώτη φάση θα στείλω στους υπεύθυνου Internet κάθε χώρας, ένα "δεσμό" προς την Αγγλική σελίδα που μετέφρασε ο Δημήτρης και δίνει οδηγίες στο πως μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 20:20 - Έναρξη αποστολής μηνυμάτων "Πρόσκληση στις συναντήσεις Πέμπτης, για τα Διεθνή Μέλη που βρίσκονται στην Αθήνα".

20:49 Εστάλη το τελευταίο μήνυμα.

Το μήνυμα:

Open invitation for Mensans visiting Athens Greece
page1019eng.html

Απαντήσεις:

1η Αμέσως μετά το μήνυμά μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hi Theodoros,

Thank you for your invitation!
I will post it on our internal member-pages.

Best regards

Henrik Johansen,
Advisory IT specialist

hostmaster / webmaster
MENSA Danmark
hostmaster@mensa.dk


Θεόδωρος ΝάτσιναςΕπιστροφή στα περιεχόμενα.
Hellenic Mensa Magazine on Line
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 


************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*