Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |
Συνέντευξη του Γιώργου Χριστοδούλου από την Ελίτα Βλαδιμήρου για το "ΟΜΙΚΡΟΝ" Κυπριακό περιοδικό

 

 

 

Λίγες μέρες πριν την ομιλία του Γιώργου Χριστοδούλου στην συνάντηση μελών της Ελληνικής Μένσα, η Κύπρια δημοσιογράφος Ελίτα Βλαδιμήρου, έψαχνε κάποιο μέλος της Ελληνικής Μένσα. Τηλεφωνόντας στα γραφεία μας, άκουσε στον τηλεφωνητή μας για τον Γιώργο Χριστοδούλου, ήρθε σε επαφή μαζί του και του πήρε την συνέντευξη που ακολουθεί, για λογαρισμό του Κυπριακού περιοδικού ΟΜΙΚΡΟΝ. Αυτές τις μέρες μέλη της Μένσα στην Κύπρο, ετοιμάζονται να ιδρύσουν Κυπριακή Μένσα και είναι σε επαφή με τον πρόεδρό μας, τον Γιώργο Κλείτσα. Είναι άραγε το άρθρο αυτό που έδωσε αυτή την ώθηση για την ίδρυση Κυπριακής Μένσα;


Συνέντευξη του Γιώργου Χριστοδούλου στην Ελίτα Βλαδιμήρου, για το Κυπριακό περιοδικό ΟΜΙΚΡΟΝ.-Αισθανθήκατε ποτέ …ηλίθιος?

Πολλές φορές.

- Υπήρχαν περιπτώσεις που αισθανθήκατε διαφορετικός?

Κατ΄αρχάς να διευκρινίσω ότι δεν ήμουν παιδί-θαύμα. Όχι δεν αισθάνθηκα διαφορετικός. Περισσότερα προβλήματα είχα μεγάλος. Σε περιβάλλοντα, ας μου επιτραπεί να τα χαρακτηρίσω «υποβαθμισμένα», δεν έβρισκα κατανόηση.
-Τι σας έσπρωξε να δοκιμάσετε στο τεστ της MENSA;

Ήταν τυχαίο. Σε μία κυριακάτικη εφημερίδα είχε κάποιο test  νοημοσύνης, στο οποίο πήγα καλά και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω και το test της ΜΕΝΣΑ.

-Ποιος συνέταξε το συγκεκριμένο test και πως λειτουργεί?

Το έχουν συντάξει ψυχολόγοι και λαμβάνεται υπόψιν και η ηλικία του εξεταζομένου. Είναι test με σχηματικές παραστάσεις, ώστε το μορφωτικό επίπεδο του ατόμου να μην παρεμβάλλεται. Ελέγχει δείγμα των ικανοτήτων που θεωρούμε ότι σχετίζονται με την ευφυία.

-Ένας άνθρωπος με ψηλή νοημοσύνη, μπορεί να ελέγξει ευκολότερα τα πάθη του?

Είναι θέμα  της συναισθηματικής νοημοσύνης. Μπορεί κάποιος να είναι ευφυής (κατά τα μέτρα της ΜΕΝΣΑ), αλλά να είναι ανώριμος.
- Ποιά είναι η σχέση της συναισθηματικής νοημοσύνης (E.Q) με το I.Q; Τα άτομα με υψηλό Ε.Q έχουν και ανάλογα ψηλό I.Q;

Δεν νομίζω. Το Ι.Q. διαμορφώνεται μέχρι την ηλικία των 20 χρονών περίπου. Το Ε.Q. είναι κάτι το οποίο μπορείς συνεχώς να βελτιώνεις. Είναι η ωριμότητα για μένα. Ψηλό IQ δεν σημαίνει κατά ανάγκη και ψηλό EQ.

-Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στις επαφές σας με τους άλλους?

Κάθε άνθρωπος ζει καλώς ή κακώς σε ένα περιβάλλον που έχει διαμορφώσει. Άρα γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα. Μόνο αν αναγκασθεί να μεταφερθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες.

Γενικά όπου πέφτει το διανοητικό επίπεδο και απλουστεύεται η σκέψη, βαριέμαι και δυσανασχετώ.

- Η νοημοσύνη επηρεάζει στην διαμόρφωση αρχών,  ηθικών αξιών και του χαρακτήρα;

Πρέπει να σας πω ότι οι μεγάλοι απατεώνες είναι πολύ ευφυείς.

Έχω όμως την αίσθηση, ότι στα υψηλά επίπεδα της νοημοσύνης, είναι μικρότερο το ποσοστό των ατόμων με κάποια «ηθική έκπτωση» από τον γενικό μέσο όρο.  

 -Δώστε μου μία εικόνα σας, για παράδειγμα, αισθάνεστε ακραία συναισθήματα

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) ο λογικός μου εαυτός είναι αναπτυγμένος εις βάρος του συναισθηματικού μου, με αποτέλεσμα να μην αισθάνομαι ακραία συναισθήματα.
-Ποια είναι η σχέση σας  με τα χρήματα;

Τα βλέπω όπως ακριβώς είναι: ένας μέσον απόκτησης αγαθών. Φυσικά δεν είναι το παν. Το χρήμα έχει «κακή φήμη», λόγω της κακής χρησιμοποίησης του, από ορισμένους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι σωστό όμως. Είναι σαν να κατηγορούμε τα ποτάμια π.χ., επειδή μερικά «φουσκώνουν» και προκαλούν καταστροφές.

Τώρα επειδή έχω  μεγαλύτερη οικονομική άνεση, ξοδεύω πιο εύκολα από ότι παλαιότερα. Προσοχή όμως! Είμαι κατά του καταναλωτισμού.
Τον καταναλωτισμό τον συσχετίζετε με τι?

Με την βλακεία. Επειδή κάποιοι έξυπνοι, μας πείθουν ότι έχουμε ανάγκη από μία φανέλα, που έχει γραμμένη μία φίρμα δεξιά και φορώντας την θα γίνουμε cowboys ή ιστιοπλόοι. Και όλα αυτά μόνο με 40.000 δρχ.

-Για ποια πράγματα ξοδεύετε εύκολα τα χρήματα σας?

Για τα πούρα μου.
-Σας αρέσει να βγαίνετε σε clubs ή εστιατόρια ή που αλλού;

Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος.

 Ένα καλό restaurant, ένα παραλιακό ουζερί, μία rock συναυλία, μία βόλτα στο Μοναστηράκι, μία καλή ταινία αποτελούν το παζλ των προτιμήσεων μου.

Επίσης υπάρχουν μέρη απρόσμενα, που δεν μπορείς να τα κατατάξεις, και όταν σου προκύπτουν είναι  ευχάριστη η έκπληξη.

Τα bar, ενώ κάποτε ήταν μία αγαπημένη μου έξοδος, τώρα δεν μου λένε πολλά πράγματα. Σε αυτό συνετέλεσε μάλλον και η τελμάτωση της μουσικής.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας ελάττωμα?

Είμαι ακόμη καπνιστής.

• Κάνετε λάθη;

Φυσικά. Απλώς δεν είναι τόσο πολλά όσο παλαιότερα και φαντάζομαι όσο μεγαλώνω θα μειώνονται.

Τα λάθη είναι ένας τρόπος αυτοδιδασκαλίας της ζωής. Είναι πολλά κατά την παιδική μας ηλικία (έτσι μαθαίνουμε π.χ. ότι όταν πέφτουμε χτυπάμε, ότι η φωτιά καίει τα δάχτυλα κ.λ.π.) και μειώνονται με την ηλικία. Όσο καλύτερη αντίληψη έχει κάποιος, τόσο πιο νωρίς φθάνει στην ηλικία που τείνει να τα μηδενίσει. Μερικοί μάλιστα γίνονται και «σοφοί», δηλ. τείνουν να αγγίξουν τον άξονα των χ θα έλεγα (αν θεωρούσαμε ένα γράφημα: αριθμός λαθών συναρτήσει ηλικίας).

-Η αυτογνωσία, είναι στόχος ζωής;

Με την πάροδο του χρόνου έχεις ένα γενικό «χάρτη» του εαυτού σου και απλώς ψάχνεις για «ανεξερεύνητες περιοχές».

 - Οι ανεξερεύνητες περιοχές του εαυτού πως ανιχνεύονται;

Ευρισκόμενος αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αν π.χ. βρισκόσασταν σε ένα πόλεμο, μπορεί να διαπιστώνατε με έκπληξη ότι μπορεί να θυσιαζόσταν για κάποιον άλλο. Αυτή βέβαια θα ήταν και η τελευταία έκπληξη της ζωής σας.

-Πως αντιλαμβάνεστε τη ζωή;

Μια και το περιοδικό σας είναι life-style, θα έλεγα σαν ένα ταξίδι σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος, που ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Άλλος πάει ως απλός τουρίστας και άλλος αποφασισμένος να το ψάξει λίγο παραπάνω.

-Πότε κατά την γνώμη σας ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος;

Δεν ξέρω!

Απλώς ξέρω ότι εγώ ήμουν ευτυχισμένος, όταν ήμουν ερωτευμένος.

- Τι είναι ο έρωτας ?

Έκκριση χημικών ουσιών στον οργανισμό, στην θέα ή στην ανάμνηση ενός προσώπου, που ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ως «αντικείμενο πόθου».

Επίσης με αντιπροσωπεύει και η περιγραφή που δίνει ο Μανώλης Αγγελόπουλος στο τραγούδι «Τα μαύρα μάτια σου».

• Ο έρωτας μπορεί να διαρκέσει;

Όσο και να φαίνεται παράδοξο, μπορεί να διαρκέσει μόνο αν οι δύο ερωτευμένοι είναι μακριά! Τότε παρά τους μετέπειτα έρωτες που τυχόν γνωρίσουν(οι οποίοι θα φθείρονται λόγω του χρόνου), θα παραμένει ο ένας για τον άλλο σαν «ο Έρωτας», κάτι που θα εξιδανικεύεται στο μυαλό τους με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό μπορεί να συμβεί βασικά σε νεαρές ηλικίες, γιατί μεγαλώνοντας ο άνθρωπος απομυθοποιεί ορισμένα πράγματα.

- Τι είναι αυτό που σας έλκει στους άλλους;

Το χιούμορ θα έλεγα ότι είναι ένα στοιχείο που με ελκύει.

Η ειλικρίνεια επίσης είναι ένα μεγάλο ατού, για να εκτιμηθεί κάποιος.

- Πιστεύετε ότι χρειάζεται περίπου ίδιο επίπεδο νοημοσύνης για να λειτουργήσει μια οποιαδήποτε σχέση;

Σαφώς. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, αλλά απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Τι εκτιμάτε στον συνομιλητή σας?

Αυτά που λέει.

- Ποιό είναι το μεγαλύτερο όνειρο σας;

Επειδή η λέξη όνειρο έχει την σημασία  του «άπιαστου», θα έλεγα  η απόλυτη γνώση.

Με την έννοια όμως του στόχου, είναι να αποκτήσω ένα παιδί.
- Σε τι προσδοκάτε στο μέλλον;

Με απασχολεί το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προσδοκώ μία αίσια εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα.
 – Ποια είναι η γνώμη σας για τον χρόνο?

 Υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι στατικό! Ας πάρουμε το παράδειγμα των comics. Αν γινόταν με κάποιο τρόπο μία «υπέρβαση» και ένας χάρτινος ήρωας, γινόταν άνθρωπος, θα διαπίστωνε  ότι ο μέχρι τότε «κόσμος του», ήταν πολύ περιορισμένος. Ήταν σε ένα χαρτί δύο διαστάσεων. Έτσι και σε μία αντίστοιχη υπέρβαση του ανθρώπου, θα διαπίστωνε ότι ο κόσμος του ήταν «παγωμένος»(?) Ίσως να έβλεπε όλη του την ζωή σαν μία ενότητα, γιατί θα ξέφευγε από τα στενά όρια του χωροχρόνου, όπως θα την έβλεπε και το εξανθρωπισμένο cartoon, ξεφυλλίζοντας απλώς το comic.

- Πιστεύετε ότι όλα προκύπτουν με μαθηματική ακρίβεια στη ζωή μας;

Σκέφτομαι πολλές φορές ότι η ζωή μας μπορεί να είναι μια συνάρτηση με άπειρες μεταβλητές, που δίνοντας τιμές σε αυτές τις μεταβλητές, προκύπτει κάθε φάση της ζωής μας. Αλλά αυτό μήπως καταργεί την ελεύθερη βούληση? Ή η ελεύθερη βούληση επεμβαίνει στην επιλογή αυτών των μεταβλητών? (άρα συνυπάρχουν οι δύο θεωρίες). Ή τελικά δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Το μυαλό μου φθάνει στα όρια του σε αυτό το παιχνίδι των αναζητήσεων.

- Πως προσδιορίζετε το μοιραίο και την τύχη;

Η τύχη είναι μία αλληλουχία γεγονότων που διαμορφώνουν μία κατάσταση, αντί για μία άλλη. Το μοιραίο είναι όταν αυτή η αλληλουχία είναι προκαθορισμένη.

• Υπάρχει-πιστεύετε- πεπρωμένο;

Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Απλώς πιστεύουμε ή όχι.

Εγώ πιστεύω στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

- Πως λειτουργείτε σε προσωπικό επίπεδο για να λύσετε ένα πρόβλημα?

Αν είναι αφηρημένο, πρέπει να το συγκεκριμενοποιήσεις.

Όταν έχεις συγκεκριμένη την υφή του προβλήματος, δρας ανάλογα. Άλλοτε χρειάζεται να ερευνήσεις μόνος σου, άλλοτε να αποτανθείς σε ειδικό και άλλοτε να αποχωρήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος προβλημάτων επιλύεται μόνο του με την πάροδο του χρόνου, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες που το γέννησαν.

- Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σας;

Η μικρή διάρκεια της ζωής.
- Πιστεύεται στη ζωή μετά το θάνατο;

Δύσκολο ερώτημα. Σκεφτόμενος καθαρά μαθηματικά είναι 50-50, μιας και δεν επέστρεψε κανένας να μας επιβεβαιώσει  αν υπάρχει ζωή ή όχι.  Η λύση αυτού του προβλήματος, ανάγεται στο αν υπάρχει ψυχή. Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν δύο σχολές με αντίθετες απόψεις. Να μου επιτρέψετε να «παγώσω» το πρόβλημα, μέχρι να υπάρξουν καινούργια στοιχεία.

-Σε τι πιστεύετε ;

Eίναι ένα γενικό ερώτημα, που επιδέχεται μία γενική απάντηση, τύπου: στον άνθρωπο.

 Στο Θεό;

Πιθανόν να υπάρχει κάτι.
- Ποιό είναι το ωραιότερο με τη ζωή;

Η έκπληξη. Διαφορετικά είναι όταν κάτι είναι προγραμματισμένο και διαφορετικά όταν σου προκύπτει ή το ανακαλύπτεις μόνος σου. Βέβαια το προγραμματισμένο έχει το στοιχείο της σιγουριάς (προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων).

- Μεταξύ του εφικτού και του ορθού μεσολαβεί το χάος… Εσείς τι επιλέγετε και με τι τίμημα;

Φυσικά επιλέγω το ορθό. Στην πραγματική ζωή κινούνται όμως οι καταστάσεις σε μία μεγάλη κλίμακα, από το «λάθος» έως το «ορθό», με μία ενδιάμεση υποδιαίρεση του «εφικτού». Το τίμημα που με ρωτάτε είναι η διαφορά αυτή μεταξύ ορθού και εφικτού. Δεν υπάρχει τίμημα όταν συμπίπτουν και μεγαλώνει όσο απομακρύνονται αυτά τα δύο. Η φύση του τιμήματος είναι ανάλογο με τι εξετάζομε σε κάθε περίπτωση. Πάντα συνοδεύεται με το αίσθημα της αδικίας.

- Μήπως εξυπνάδα είναι η γνώση (του αγνώστου);

Μπορεί να προσεγγισθεί και έτσι. Για την εξυπνάδα δεν υπάρχει ακριβής ορισμός. Είναι η ευστροφία ?(αυτό κατά την γνώμη μου μετρά η ΜΕΝΣΑ). Είναι το είδος της ευφυίας που είχε ο Βαν Γκογκ ή ο Μπετόβεν? Μήπως είναι αυτή η ικανότητα που είχε ο Πελέ, ο Μωχάμεντ Άλη ή ο Γκάλης να αντιλαμβάνονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου τον χώρο και την κίνηση και να δρουν ανάλογα? Είναι ο Ιούλιος Βερν?(Ένας από αυτούς που άγγιξαν το άγνωστο) Όλα αυτά είναι κατά την γνώμη μου πτυχές της ευφυίας.Επιστροφή στα περιεχόμενα.
Hellenic Mensa Magazine on LineΟι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*