4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Special Interest Groups |

 

 

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2006 - και όλες οι θερινές – Καλό καλοκαίρι :-)

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2006 - και όλες οι θερινές – Καλό καλοκαίρι :-)

                         Αναφορά: Θ. Νάτσινας

23/8/2006

Ο ΑΡΗΣ ΚΙ Η 27η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Κυκλοφορεί η δήθεν είδηση ότι στις 27 Αυγούστου 2006 ο Άρης, λέει, θα βρίσκεται τόσο κοντά στην Γη που θα φαίνεται μεγάλος όσο η Σελήνη. Την άκουσα και σήμερα το πρωί από κορυφαίο μάλιστα σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικό σταθμό, όπου προέτρεπαν τον κόσμο να μη χάσει το φαινόμενο... Φυσικά, πρόκειται γι ανοησία τεραστίων διαστάσεων! Αν ο Άρης πλησίαζε τόσο κοντά στη Γη, η βαρύτητά του θα άλλαζε την τροχιά μας και θα προκαλούσε παλίρροιες απίστευτων διαστάσεων. Η ζωή όπως την γνωρίζουμε θα χανόταν. Ίσως επιβίωναν κάποιοι απλοί μόνο οργανισμοί. Ο Άρης βρισκόταν πιο κοντά στη Γη απ' ότι τα τελευταία 55.000 χρόνια στις 27 Αυγούστου 2003, πριν από τρία δηλαδή χρόνια. Φυσικά, δεν έμοιαζε τόσο μεγάλος όσο η Σελήνη, ήταν όμως και πάλι ότι πιο λαμπερό σε μια ασέληνη νύχτα. Αν τον χάσατε τότε, υπομονή μερικές χιλιάδες χρόνια. Ή, παρηγορηθείτε με τις φωτογραφίες που είχα τραβήξει εκείνο το βράδυ: page1084.html

Βασίλης Γούσιας, 23 Αυγούστου 2006

21/8/06

Αγαπητοί κύριοι,

Επισκεύθηκα την ηλεκτρονική σας σελίδα και παρατήρησα, ότι, στη θέση "Περιεχόμενα", υπάρχει και η ένδειξη "εξ' αρχής".

Επειδή, στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση, η θεματολογία σας αφορά το "πνεύμα" και την ιδιοφυΐα, απαραίτητο είναι, να γίνεται και σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, γι' αυτό και θα ήθελα, να σας επισημάνω, ότι η πρόθεση "εξ" ουδέποτε παίρνει απόστροφο. Η απόστροφος χρησιμοποιείται, αντί του γράμματος, που εξαλείφεται, όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν. Αυτό, μπορεί να ισχύσει σε άλλες προθέσεις, οι οποίες έχουν τουλάχιστον δύο συλλαβές, όπως στην πρόθεση "επί", που μπορεί να γίνει "επ' " ή στην "κατά", που μπορεί να γίνει "κατ'" , καθώς και σε άλλες. Δεν μπορεί , όμως, να ισχύσει στις μονοσύλλαβες προθέσεις και, συγκεκριμένα, στην πρόθεση "εξ", η οποία, όπως, ασφαλώς, γνωρίζετε, είναι η πρόθεση "εκ", η οποία, λόγω ευφωνίας, μετατρέπεται σε "εξ", όταν η επόμενη, από αυτήν, λέξη αρχίζει από φωνήεν.

Με εκτίμηση.

Ειρήνη Γαλαντή
Δικηγόρος

"Σ.Ε.: Ευχαριστώ."

22/8/06

Στο σχόλιο της συναδέλφου Δικηγόρου Κυρίας Γαλαντή αντιτείνω τα εξής:

Το ρήμα ''αφορώ'' έχει δύο διαφορετικές συντάξεις (ρήμα αμετάβατο - μεταβατικό), με διαφορετική χροιά στο λόγο (η μια είναι λογιότερη, η άλλη περισσότερο καθημερινή) και ελαφρώς διαφορετική σημασία. Θα πρέπει να ελέγχεται πρώτα : αν το ρήμα μέσα στην πρόταση μάς παραπέμπει στη σημασία "αποβλέπω, αποσκοπώ", τότε πρέπει να χρησιμοποιείται η πρώτη σύνταξη (αφορώ σε).

Αν πάλι το ρήμα μάς παραπέμπει στη σημασία "με ενδιαφέρει", είναι τριτοπρόσωπο και μιλάμε σε πλαίσιο καθημερινής και πιο απλής επικοινωνίας, τότε πρέπει να χρησιμοποιείται η δεύτερη σύνταξη (αφορά + αιτιατική).

Εν προκειμένω η κυρία Γαλαντή, έχει εσφαλμένα αναγράψει τη φράση ''η θεματολογία σας αφορά το πνεύμα και την ιδιοφυία'', αφού ως μεταβατικό το ρήμα αφορώ εν προκειμένω, σημαίνει ''αποσκοπώ'' θα έπρεπε να αναγραφεί : ''η θεματολογία σας αφορά ΣΤΟ πνεύμα και την ιδιοφυία''

Ευχαριστώ
Κ. Νταλαχάνης
Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω,
Μέλος της Ελληνικής Μένσα

"Σ.Ε.: Ευχαριστώ, δύσκολο πράγμα η γλώσσα :-) Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι βέβαιος το τι σημαίνουν οι όροι: πνεύμα - ιδιοφυΐα... ούτε μπορώ να βρω που βρίσκονται εδώ μέσα???"

23/8/06

"Σ.Ε.: Η σωστή παρατήρηση της Ειρήνης έφερε πολλά στην επιφάνεια. Σε λίγες μέρες η συζήτηση θα μπει μέσα στο άρθρο με τις συναντήσεις του καλοκαιριού, με την εδώ υποσημείωση ότι έμεινε για μερικές μέρες θέμα στην πρώτη σελίδα... Ομολογώ ότι φοβήθηκα να γράψω την λέξη υποσημείωση :-)"

Η καλοκαιρινή συνάντηση έγινε στις 29 Ιουλίου.

Ο δροσερός αέρας, τα χρώματα της θάλασσας και ο ήχος των κυμάτων στην παραλία προετοίμασαν την συνάντηση της Πανσελήνου του Αυγούστου στις 9 του μηνός 19:00Με την CANON EOS 350D DIGITAL του Πέτρου Κωνσταντόπουλου.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2006

Συναντήσεις Πέμπτης από το Φθινόπωρο…

(Όποιος έχει διάθεση για παραλία, ένα τηλεφώνημα στο κινητό και το κανονίζουμε).

Υπάρχουν φωτογραφίες που πρέπει να ανέβουν εδώ... χρόνος μόλις υπάρξει...
Θεόδωρος ΝάτσιναςΕπιστροφή στα περιεχόμενα.
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 


************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*