Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |
ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ή η Ιατρική σε τροχιά επιστήμης

ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ή η Ιατρική σε τροχιά επιστήμης

                        Του Γιάννη Μεταξά.

 

Τέλος χειμώνα, και η Μένσα στρώνει μηχανές. Νέο αίμα μπήκε στο ΔΣ και θα φανεί κατά πόσο είναι απαλλαγμένο αλλεργιογόνων, πυρετογόνων, ιών κ.ά. Ορμώμενοι από τα συγκοινωνιακά φθάνουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα περί υγείας.

Για πόσο ακόμα η Ελλάδα και η Αλβανία θα είναι στις παράφ(ρ)ωνες χώρες της Ευρώπης στο θέμα και του κτηματολογίου, του οποίου η καθυστέρηση επέσυρε και πρόστιμα της Ε.Ε. Αν η πόλη είναι χτισμένη πολιτική, τι άραγε εκφράζει το πρότυπο της μεταπολεμικής ελληνικής πόλης; Την περιβαλλοντική αναρχία ευνοεί το ΙΧ, την περιβαλλοντική τάξη και τον πολιτισμό εκφράζουν και τα μέσα σταθερής τροχιάς. Η διάρκεια ζωής τους και η φιλικότητα στο περιβάλλον υπερτερούν των αντίστοιχων χαρακτηριστικών των οδικών οχημάτων. Σε χώρα της Ε.Ε. θα εφαρμόσουμε τα πρότυπα που αρμόζουν και όχι αλβανικά, λατινοαμερικανικά ή άλλα της υποβάθμισης. Πράσινο που τόσο λείπει από την Αθήνα μπορεί να φυτευτεί στο διάδρομο του τραμ ( και κακώς αυτό δεν έγινε σε όλο το μήκος του ), στην άσφαλτο όχι. Το τραμ μπορεί να περνά και από πεζοδρόμους, τα λεωφορεία όχι.

Υπόγεια διέλευση κατά τμήματα για το τραμ έχει προταθεί για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και πλεονεκτεί ότι με χαμηλό κόστος επιτρέπει την κατασκευή δικτύων σταθερής τροχιάς με μεγάλο εύρος μεταφορικής ικανότητας, όπως οι φλέβες και οι ελαστικού τύπου αρτηρίες μας μπορούν να μεταβάλουν την ποσότητα αίματος που παρέχουν ή συγκρατούν στη μονάδα του χρόνου. Ειδικά δε για τη Θεσσαλονίκη ένα ελαφρύ μετρό, με οχήματα σιδηροδρομικού τύπου, θα επιτρέψει να φθάνουν επιβάτες από την Κατερίνη και τη Δυτική Μακεδονία στο αεροδρόμιο της Μίκρας και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής χωρίς μετεπιβίβαση και από την άλλη να διασχίζεται το πολύπαθο και μποτιλιαρισμένο κέντρο της ( σε ώρα αιχμής, εν σχέσει με την Τσιμισκή η Σταδίου είναι … άδεια ) με άνεση και αξιοπιστία δρομολογίων. Φυσικά για τους εντός πόλεως μετακινούμενους θα υπάρχουν διαφορετικά οχήματα με πυκνότερα δρομολόγια ( όπως στη γραμμή 3 του αθηναϊκού μετρό κυκλοφορούν συρμοί για αεροδρόμιο και μέχρι Δ. Πλακεντίας) για καθαρά αστική μετακίνηση. Επιπλέον, ευχερέστερα έτσι θα επεκταθεί προς τις δυτικές και βορειοανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Εν πάσει περιπτώσει, τα ανθρώπινα έργα ποτέ δεν θα είναι τέλεια ούτε 100 % αποδεκτά. Αν το τραμ έχει μόνο 79 % αποδοχή, το μετρό έχει 2 % σφοδρούς επικριτές ( ένας μάλιστα είχε κάνει μια ενδιαφέρουσα ομιλία παλαιότερα στη Μένσα και σήμερα είναι καθηγητής του Πολυτεχνείου, στον τομέα … μεταφορών! ) και στις ανατολικές ΗΠΑ υπάρχει θύλακας … περασμένου αιώνα, όπου όσοι θέλουν να κατοικήσουν πρέπει να απαρνηθούν ηλεκτρισμό, αυτοκίνητο, μηχανοκίνητη εργασία κ.ά. με συγκεκριμένο και σεβαστό σκεπτικό των μελών της κοινότητας αυτής! Ποιος όμως μπορεί σοβαρά να την προτείνει ως πρότυπο ευρείας εφαρμογής;

Παρόμοια συμβαίνουν και στην πολύπαθη, όσο και οι άνθρωποι, ιατρική επιστήμη. 7 χρόνια μετά την πρώτη συγγραφή του « Ιατρική και θετικές επιστήμες », η ίδια η φύση έρχεται να μας δείξει την κατεύθυνση αναζήτησης του μυστικού της μακροζωίας και της εξήγησης των ασθενειών. Χωρίς να πρωτοτυπώ καθόλου, απλά φιλοδοξώ να γίνω ο … Φώσκολος της Ιατρικής ( οι σειρές του Φώσκολου είναι επιτυχείς γιατί έχουν κατά κόρον το μοτίβο της ανατροπής, που ο γνωστός σεναριογράφος έχει αντιγράψει δημιουργικά από τον δημιουργό του ‘Μικρού Ήρωα’ Στέλιο Ανεμοδουρά, αποθανόντα το Μάιο του 2000 ). Αφορμή ήταν μια παρατήρηση για τι άλλο, τον σιδηρόδρομο, που μόνο αυτόν αφήνει η φύση να ταξιδεύει, σε ακραίες συνθήκες, επειδή τη διαταράσσει πολύ λιγότερο από τα άλλα μεταφορικά μέσα. Άρα γιατί να μην ισχύει κάτι τέτοιο πρώτα για τους ανθρώπους; Επίσης από την εμπειρία μου παρατήρησα ότι από τις υπερβολές στη διατροφή προέρχονται οι μεγαλύτερης έκτασης ασθένειες, ή απλούστερα πεθαίνει κόσμος από πολύ ή καθόλου φαΐ, όχι όμως και από λίγο. Ως και οι Αμερικανοί το πήραν χαμπάρι και δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι τα πορτοκάλια Λακωνίας και οι ψιλές πράσινες ελιές που παράγουν η Μάνη και η Κρήτη είναι η βάση της μακροζωίας! Όχι όμως τόσο επειδή περιέχουν το τάδε ένζυμο ή τη δείνα βιταμίνη, αλλά κυρίως γιατί δείχνουν ριζικά διαφορετικές διατροφικές συνήθειες!

Οι νόμοι της θερμοδυναμικής λένε ότι δεν μπορείς να κερδίσεις ( ο 1ος ), ούτε καν να έρθεις μία ή άλλη ( ο 2ος ) και όταν κάνει πραγματικό κρύο δεν μπορείς να κινηθείς ( ο 3ος, σύμφωνα με τον οποίο η εντροπία καθαρού κρυστάλλου στο απόλυτο μηδέν θερμοκρασίας ισούται με μηδέν ) . Η σχέση τους με τα βιολογικά συστήματα είναι ότι όποιος δεν στοιχίζει πολλή ενέργεια στη φύση ευνοείται ( το πάθημα των δεινοσαύρων είναι χαρακτηριστικό ), βάσει του 1ου θερμοδυναμικού νόμου. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι καύσεις παράγουν θερμότητα, δηλαδή όχι αξιοποιήσιμη ενέργεια, βάσει του 2ου, τότε οι πολυφαγάδες είναι κατά άλλον έναν τρόπο ασύμφοροι. Η εφαρμογή του 3ου θ. ν. θα ήταν εδώ ότι αφού όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε, γιατί να βιαστούμε; ( οι καπνιστές να μην αναθαρρήσουν, επειδή το τσιγάρο είναι αργός θάνατος, διότι παράγει άσκοπα θερμότητα!, βλ. 2ο θ. ν. ).

Το μήνυμα λοιπόν είναι να τρώμε όσο χρειάζεται μόνο. Οι ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης. Οι καρδιοπάθειες προκύπτουν από τις στενωμένες από κατάλοιπα λιπιδίων, κυρίως, αρτηρίες, ο διαβήτης, οι νεφροπάθειες και οι ηπατοπάθειες από αδυναμία των κυττάρων να ανταποκριθούν σε αυξημένο μεταβολικό έργο ( τι έργο, κάτεργο σκέτο ), οι πάσης φύσεως εγκεφαλοπάθειες οφείλονται σε εκφύλιση των νευρικών κυττάρων από μόρια – εισβολείς που οι προστατευτικοί φραγμοί αδυνατούν να συγκρατήσουν, οι ρευματοπάθειες σε άθροιση φλεγμονωδών στοιχείων και τα νεοπλάσματα είναι η απελπισμένη προσπάθεια επιβιώσεως των ανθεκτικότερων κυτταρικών σειρών στο εσωτερικό δυσμενές περιβάλλον.

Πόσο δυνατό είναι να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση στο σώμα μας μόνο, ενώ αυτή είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής; Ελάχιστα, θα πρέπει όμως να ξέρουμε τι μας γίνεται. Η γνώση είναι η αρχή κάθε λύσης. Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι υγιεινή επειδή έχει το τάδε χορταρικό ή το δείνα τύπο λαδιού κ.λπ., αλλά επειδή είναι στοιχείο ενός ισορροπημένου, κατά το δυνατόν, τρόπου ζωής. Είναι το παν μέτρον άριστον στο πιάτο μας. Γι’ αυτό η αποσπασματική εισαγωγή της δεν ωφελεί όσο θα ανέμεναν οι ερευνητές της. Ρίξτε και μια ματιά στα κινέζικα εστιατόρια που ξεφυτρώνουν παντού, προάγγελοι και αυτά της επερχόμενης κυριαρχίας της κίτρινης φυλής. Λίγα αξίζουν είτε γιατί τα πιο πολλά μαγειρεύουν με διάφορους ανθυγιεινούς τρόπους, εξευτελίζοντας την απωανατολίτικη κουζίνα ( αν πρόκειται να φάω κινέζικου τύπου φαγητά τίγκα στο τηγανόλαδο, προτιμώ το απείρως θρεπτικότερο και νοστιμότερο σουβλάκι με όλα τα σχετικά του ) είτε γιατί με κράχτες μερικά εύκολα στην παρασκευή τους σινοϊαπωνικά πιάτα συγκαλύπτουν … κακοποιήσεις της ελληνικής κουζίνας! Σε καμμιά περίπτωση δεν είναι αναγκαίο να μάθεις τους Έλληνες να τρώνε απωανατολίτικα φαγητά, γιατί είναι ισοδύναμο κακογουστιάς για μια ευρωπαϊκή χώρα και το αντίστροφο φυσικά εξ ίσου ισχύει. Θα κυκλοφορούσαμε με παραδοσιακές φορεσιές της Κίνας ή της Ιαπωνίας εκτός Αποκριάς; Όχι δα, όπως δε θα κυκλοφορούσαν και εκείνοι με φουστανέλες ή βράκες στην καθημερινότητά τους. Το αυτό και στη διατροφή μας. Ο εκδυτικισμός που πλήττει την Κίνα από την εποχή της ‘πολιτιστικής επανάστασης’ δεν θα είναι χωρίς δυσμενή αντίκτυπο στις επόμενες γενεές τους και θυμηθείτε το.

Όσοι έχουμε ταξιδέψει στη Σάμο, θα είδαμε να πωλούνται ως αναμνηστικά αντίγραφα του ‘δοχείου του Πυθαγόρα’. Πρόκειται για ένα κανάτι που αν το γεμίσεις παραπάνω από το όριο που σημαίνεται με μια σχισμή, τότε όλο και όχι μόνο το πλεονάζον περιεχόμενο αδειάζει δια της σχισμής. Το ανθρώπινο στομάχι δεν τα αδειάζει μονομιάς, αλλά τα εναποθέτει όπου μπορεί στο σώμα μας. Και στις δύο περιπτώσεις όμως τα κατάλοιπα μας πνίγουν.

( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ )

1 Από την Πανεπιστημιακή Ανόργανη Χημεία των Κατάκη – Πνευματικάκη, έκδοση 1986.

Γιάννης Μεταξάς , 28-11-2004

Επιστροφή στα περιεχόμενα.
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.

 

 ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*