Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

 

 

 

 

 

Έτος Einstein - Έτος Φυσικής 2005 - Sky Radio

 
Κείμενο & φωτογραφίες: Θεόδωρος Νάτσινας
Text & photography by Theodore Natsinas
 


Πήρα ένα τηλεφώνημα, από την Μαρία Φαρμακιώτη, που ήθελε άμεσα κάποιον από την Μένσα για μία τηλεφωνική επικοινωνία κατά την διάρκεια της εκπομπής ΕΔΕΣΕ Η ΠΑΡΕΑ των Χριστίνα Βίδου και Δημήτρη Γιατζόγλου (σύμφωνα με το πρόγραμμα, Γιαγτζόγλου σύμφωνα με την eone)
Χριστίνα Βίδου και Δημήτρης Γιατζόγλου

στο Sky Radio σχετικά με το έτος του Einstein. Έψαξα για έναν φυσικό (τον Μενέλαο Καρανδεινό), μέλος της Μένσα που ζει στην Κρήτη, αλλά δεν είχε χρονικά περιθώρια για να το κάνει. Έκανα και άλλα τηλεφωνήματα (Ιωάννα, Βασίλη, Μάνο) και όταν τέλειωσε το ημίωρο τηλεφώνησα και είπα απλά ότι δεν τα κατάφερα. Με ρώτησε η Μαρία αν θα μπορούσαν να μιλήσουν με μένα και τότε της διάβασα ένα απόσπασμα που είχα σημειώσει πριν 30 χρόνια με πράσινο μαρκαδόρο στο παρακάτω βιβλίο:

Βιβλίο «Πως βλέπω τον κόσμο» του Albert Einstein.
Μετάφραση Μίνας Ζωγράφου – Μεραναίου.
Εκδόσεις Μάρη.

Κεφάλαιο «Κοινωνία και προσωπικότητα»
Τρώμε την τροφή που άλλοι παρήγαγαν, φορούμε ρούχα που άλλοι έφτιαξαν και ζούμε σε σπίτια που άλλοι μας έχτισαν. Το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης μας και της πίστης μας, μας μεταδόθηκε από άλλους ανθρώπους, μέσω μιας γλώσσας που άλλοι δημιούργησαν.

Έτσι, πρέπει να παραδεχτούμε πως τα κυριότερα πλεονεκτήματά μας τα οφείλουμε στο γεγονός πως ζούμε σε ανθρώπινη κοινωνία.

Τελειώνοντας την ανάγνωση, παρατήρησα: Τι να πούμε για έναν άνθρωπο που έφτασε τόσο ψηλά και έμεινε τόσο ταπεινός;

Η απάντησή της Μαρίας απλή και άμεση: «Μερικά πράγματα τα θεωρούμε αλλά δεν είναι αυτονόητα και καλό θα ήταν να ακουστούν». «Μπορούμε να μιλήσουμε μαζί σας στις 17:30;».

«Φοβάμαι τις ραδιοφωνικές εκπομπές, γιατί τις ακούμε στο αυτοκίνητο και προσέχουμε πολύ καλά αυτά που λέγονται»

«Δεν θέλω να σας πιέσω»

«Εάν θελήσετε να με πάρετε στις 17:30, θα φροντίσω να είμαι στο τηλέφωνο.»

Ω Θεέ μου! τι να πει ο ένας δούλος σου για τον άλλο δούλο σου;

Το τηλεφώνημα...

Παρακολούθησα όλη την εκπομπή και άρχισα να έχω τρακ, ο Δημήτρης και η Χριστίνα επικοινωνούσαν γρήγορα, μεστά και δεν άφηνα τίποτα να «περάσει», σε μία κουβέντα τους μάλιστα με έναν καλεσμένο, προσαρμόστηκαν αμέσως, ανέβασαν το επίπεδο και κατάλαβα ότι ο τίτλος της εκπομπής ΕΔΕΣΕ Η ΠΑΡΕΑ δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Για να είμαι όσο γίνεται πιο έτοιμος για την κουβέντα μαζί τους, δραστηριοποιήθηκα και άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο πριν ακόμη γίνει η συζήτηση μαζί τους. Αυτό με ηρέμησε και στην αρχή μάλλον δεν φάνηκε το τρακ που είχα. Με κράτησαν όμως λίγο παραπάνω στην γραμμή και κάποια στιγμή η Χριστίνα το παρατήρησε. Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρω εδώ το τι έγινε, αλλά ευχαριστώ πολύ και τους δύο για την βοήθεια που μου έδωσαν ώστε όλοι μαζί να παρουσιάσουμε κάτι μικρό αλλά ελπίζω ενδιαφέρον, για το έτος του Einstein.

Μου έδωσαν μάλιστα τον χρόνο, να αναφέρω σχετικά με την ημερομηνία (29η Μαΐου 1919) που αποδείχτηκε κατά την διάρκεια έκλειψης του Ηλίου, η θεωρία του Einstein.

Είμαι βέβαιος ότι οι Φυσικοί θα βρήκαν λάθη σε αυτά που είπα, πάντως η ημερομηνία είναι σωστή και ελπίζω ότι αυτοί που τυχόν δεν γνώριζαν ότι ο Einstein περίμενε αρκετό καιρό μέχρι να επαληθευθούν οι θεωρίες του, θα βρήκαν ενδιαφέρον το γεγονός.


Η φωτογραφία είναι από άρθρο που τυχαία διάλεξα ως «βάση» για το άρθρο σχετικά με τον Αϊνστάιν και την ώρα που ήμουν έτοιμος να την αφαιρέσω, πρόσεξα ότι αφορούσε το πέρασμα της Αφροδίτης πάνω από τον Ήλιο και τότε θυμήθηκα ότι η επιστημονική κοινότητα περίμενε ένα άλλο πέρασμα, της Σελήνης μπροστά από τον Ήλιο, για να ελέγξουν την θεωρία του Αϊνστάιν και αποφάσισα να την αφήσω.

The water line in the land to the left is the Schinias Olympic Rowing and Canoeing Centre

Copyright Theodore Natsinas, June 8th 2004 (A few hours before the passing of Venus in front of our Sun).
Photo details: Jaga 208


Θεόδωρος Νάτσινας

*********************************
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.
*********************************Επιστροφή στα περιεχόμενα.
Hellenic Mensa Magazine on Line 
           ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*