4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Special Interest Groups |

 

 

 

 

 

ΕΝΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

 
του Ανδρόνικου Μπαμπάτσικου


Μια και ο Μάρτιος είναι ο μήνας των Όσκαρ, των οποίων η απονομή είναι στις 7 του μήνα, θα αρχίσω με δύο ταινίες που πρέπει να δείτε:

Η πρώτη είναι η «Μονάκριβη» (“Precious: Based on the novel Push by Sapphire”), μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξη ταινία με καταπληκτικές ερμηνείες - δύο από τις έξι συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ είναι για τον πρώτο (Gabourey Sidibe) και δεύτερο γυναικείο ρόλο (Mo'Nique), αλλά η ταινία είναι ακόμα υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (Lee Daniels), διασκευασμένου σεναρίου και μοντάζ.
Trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε στο: http://www.youtube.com/watch?v=b5FYahzVU44&feature=player_embedded

Η δεύτερη είναι το «Ένας Άνδρας Μόνος» (“A Single Man”), η οποία εκτός του ότι έχει προταθεί για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Colin Firth και διαθέτει μια επίσης πολύ καλή ερμηνεία από τη συμπρωταγωνίστριά του Julianne Moore, είναι και μία άκρως στυλιζαρισμένη ταινία με καταπληκτική σκηνοθεσία από τον πρωτοεμφανιζόμενο (σχεδιαστή μόδας κατά τα άλλα) Tom Ford, αλλά και πανέμορφη φωτογραφία.
Trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε στο: http://www.youtube.com/watch?v=eafJ4jvf-sY&feature=player_embedded

Αυτό το μήνα διοργανώνεται και το Grand Prix Μαρία Κάλλας για πιάνο, που φέτος διανύει την 36η του χρονιά, από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων από τις 5 έως τις 14 Μαρτίου και υπό την αιγίδα του ΥΠΟΤ. Νέοι καλλιτέχνες, κριτική επιτροπή και φιλόμουσο κοινό συμμετέχουν σε μια μουσική διαδρομή υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων. Στο φετινό διαγωνισμό έγιναν δεκτοί 20 πιανίστες από Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε 7 κοντσέρτα και άλλα απαιτητικά έργα. Στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Μαρτίου ο τρίτος ημιτελικός κύκλος στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» ενώ ο τέταρτος τελικός κύκλος μαζί με την απονομή των βραβείων θα γίνει στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στις 14 Μαρτίου. Και οι δύο αυτοί κύκλοι θα συνοδεύονται από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου υπό τη διεύθυνση του Gheorghe Costin.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο http://www.megaron.gr

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του Chopin και του Schumann που γιορτάζεται φέτος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνίας στις 26 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής ένα πρόγραμμα με έργα των δύο συνθετών. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί η 1η συμφωνία του Schumann «Της Άνοιξης» και το 2ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Chopin με σολίστ τον διάσημο πιανίστα Ivo Pogorelich.

Επίσης με αφορμή το έτος Chopin και στα πλαίσια του καθιερωμένου κύκλου εκδηλώσεων της Ορχήστρας τών Χρωμάτων «Μουσική & κινηματογράφος» που διεξάγεται κάθε Τρίτη στον κινηματογράφο «Τριανόν» θα παρουσιαστεί στις 30 του μήνα η εκδήλωση «Γιορτάζοντας τον Chopin». Αυτή τη φορά ο Θόδωρος Κοτεπάνος θα είναι σολίστ στο 1ο κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί και η ταινία «Σοπέν» – «A Song to Remember» ο πρωτότυπος τίτλος της – του Charles Vidor, μια ταινία του 1945 πάνω στη ζωή του συνθέτη που σπάνια προβάλλεται και είναι μια καλή ευκαιρία να την παρακολουθήσετε.
Λεπτομέρειες στο: http://www.orchestraofcolours.gr/gre/calendar/calendar_event.php?eventID=254

Τέλος μία έκθεση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος για τη σχολή του Βauhaus παρουσιάζεται έως τις 29/3 στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μέσα από 54 φωτογραφίες και συνοδευτικά κείμενα του 'Αξελ Τιλχ. Μόλις 13 χρόνια - και μάλιστα διόλου «ανέφελα», από το 1919 μέχρι το 1932 - λειτούργησε η σχολή bauhaus στη Γερμανία, αλλά επηρέασε η ματιά της τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, την τέχνη και το ντιζάιν. Επιχειρώντας μια καταγραφή του αρχιτεκτονικού έργου που μας κληροδότησε το διάσημο κίνημα, ο φωτογράφος Χανς Ένγκελς επιδόθηκε σε μια έρευνα-σαφάρι, εστιάζοντας σε κτίρια που σχεδιάστηκαν από τους καθηγητές και τους φοιτητές της σχολής καθώς και από συνεργάτες του αρχιτεκτονικού γραφείου του Βάλτερ Γκρόπιους.
Λεπτομέρειες στο: http://www.goethe.de/ins/gr/ath/kue/arc/el5646804v.htmΑνδρόνικος Μπαμπάτσικος

*********************************
Οι σελίδες μας έχουν δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.
*********************************Επιστροφή στα περιεχόμενα.
Hellenic Mensa Magazine on Line 
           ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*