Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

 

 

 

 

 

Αγαπημένη Αντίπαρος

 
Κείμενο - φωτογραφίες: Αριάνα Μελανίτη
Εισαγωγή στην παρουσίαση ενός μικρού κυκλαδικού νησιού, που μου είναι εξαιρετικά αγαπημένο. Η Αντίπαρος βρίσκεται δυτικά της Πάρου, κι επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο με συχνές διαδρομές ferry boat που την συνδέουν όλο το χρόνο με την περιοχή Πούντας της Πάρου. Μικρό νησί, με ουσιαστικά ένα μοναδικό χωριό, τον οικισμό της Αντιπάρου, έχει διατηρήσει το κυκλαδίτικο χρώμα του –σχετικά- αναλοίωτο. Μέσα στο χωριό, ένας άνετος, ίσιος (χωρίς ανηφόρες), πλακόστρωτος πεζόδρομος, γεμάτος μαγαζιά και χρώματα, συνδέει το λιμάνι με τον Συφναίικο γυαλό, από την ανατολή στη δύση. Γύρω από το χωριό, σε απόσταση το μέγιστο 15 λεπτών περπατήματος (από το λιμάνι), βρίσκονται 5 παραλίες, για όλα τα γούστα. Στα όλα κι όλα 57 χλμ ακτών περιμετρικά του νησιού υπάρχουν δεκάδες παραλίες, πολλές από τις οποίες είναι προσπελάσιμες με αυτοκίνητο (έχω μετρήσει περίπου 20 - για τις παραλίες θα γράψω σε επόμενο άρθρο).Το λιμάνι της Αντιπάρου μας καλωσορίζει με μια ευρύχωρη αγκαλιά. Στο βάθος η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, και στα αριστερά τα ferry boats που συνδέουν το νησί με την Πάρο.
Μια συννεφιασμένη μέρα στο λιμάνι. Στα αριστερά (όπως βλέπουμε τη θάλασσα) του λιμανιού, ένα κομμάτι παραλίας (τα «Καλούδια») που ξέμεινε από την δημιουργία του λιμανιού. Η θάλασσα σε αυτό το σημείο είναι τόσο ρηχή που οι άνθρωποι πηγαίνουν περπατώντας μέχρι τις βάρκες τους. Σε αυτό το χώρο έχουν βρει μόνιμο κατάλυμα πάπιες και χήνες. Στο βάθος η Πάρος.

Στην ίδια πλευρά του λιμανιού έρχεται συχνά και αράζει αυτός ο κορμοράνος. Μάλιστα τον έχω φωτογραφίσει 2 διαφορετικές χρονιές στο ίδιο σημείο.
Ενα δροσερό καφέ βρίσκεται στην ίδια πλευρά του λιμανιού, με θέα τα Καλούδια, τις βάρκες, τις χήνες, και την Πάρο. Προσφέρει από πρωινό μέχρι ποτό, και εξαιρετικές βάφλες... (κάποτε είχα την τύχη να ζήσω και εξαιρετικές νύχτες εκεί)

Ενα από τα αγαπημένα μου καφέ μέσα στο χωριό. Εκτός από σκιά και δροσιά ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες, το συγκεκριμένο καφέ προσφέρει και καταπληκτικά γλυκά, φτιαγμένα εξ’ ολοκλήρου από τα χεράκια της Βίκυς (το καλύτερο cheese-cake που έχω φάει ποτέ).
Στο νότιο μέρος του νησιού, περίπου 15 χλμ από το χωριό, βρίσκεται η περιοχή Αγιος Γεώργιος, με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Ο Αγιος Γεώργιος φιλοξενεί μερικές ταβέρνες με καλό φαγητό και θέα στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι, το Δεσποτικό (γνωστό και για τον αρχαίο οικισμό που βρέθηκε εκεί πρόσφατα).

Ακόμη μια ταβέρνα, κοντά στο χωριό, με εξαιρετικό φαγητό και θέα σε μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, την κυρά Παναγιά.
Μια γάτα ξεκουράζεται στον ίσκιο από τα αλμυρίκια της παραλίας, με φόντο το ομώνυμο εκκλησάκι της Παναγίας.


Copyright Ariana MelanitiΕπιστροφή στα περιεχόμενα.
 
           ************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*