Επικαιρότητα - News | 4-6 2002 | 7-12 2002 | 1-6 2003 | 7-12 2003 | 1-6 2004 | 7-12 2004 | Photo Gallerie | Mensa Spesial Interest Groups |

Σκέψεις και επικαιρότητα σχετικά με το Συνέδριο: «Τεχνητή νοημοσύνη - ανθρώπινη ευφυΐα.»

        Αναφορά: Θ. Νάτσινας

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2003

Μετά από μήνυμα που πήρα από τον Άγγελο Σταθάτο, έκανα έρευνα και βρήκα τα ακόλουθα links:

Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νίκων Κουτσίδης
Θεμιστοκλής Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης
Γιώργος Ζαρκαδάκης Διευθυντής του περιοδικού Focus
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
in2.gr Η Θεσσαλονίκη στο Ίντερνετ
FLASH
iForce
The University of Texas
AdLink
Λυχνία Νικοπόλεως
NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS - Nuclear Engineering Section
Η Φυσική στο Δίκτυο
Περιοδικό για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Στο link του Flash αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Στο συνέδριο, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι κ.κ. Δημήτρης Νανόπουλος, Καθηγητής, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννης Τζένος, Πρόεδρος Ελληνικής MENSA, Θεμιστοκλής Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, Δρ. Ιωάννης Βελέντζας, Υπεύθυνος Τμήματος Νευροφυσιολογίας Νοσοκομείου Υγεία, Νίκος Μαρκάτος, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Αρχιμανδρίτης Νίκων Κουτσίδης, Dr. Μηχανολόγος ΕΜΠ, Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Πρεβέζης και Γιώργος Ζαρκαδάκης, Dr. Τεχνητής Νοημοσύνης, Διευθυντής περιοδικού Focus.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2003

Σήμερα το βράδυ θα συναντηθούμε στον τόπο συναντήσεων της Πέμπτης για να συζητήσουμε τα θέματα του συνεδρίου και της υποδομής για την εξέλιξη της λέσχης μας.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - Περί Ίντερνετ και συνεδρίου.

Υπάρχει μία συνεχής συνεννόηση και συνεργασία με τον Βασίλη Τζιμόπουλο, τον νέο webmaster της Ελληνικής Μένσα, ώστε να ρυθμιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα της αλληλογραφίας.

Σιγά - σιγά όλα αρχίζουν να μπαίνουν στην θέση τους και σε λίγες μέρες θα ανέβουν οι καινούργιες επίσημες σελίδες της λέσχης μας.

Σήμερα στην συνάντηση στις 22:00 στο Πλάζα, θα γίνουν και συζητήσεις για όλα τα θέματα του Ίντερνετ.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003

Μου τηλεφώνησε ο Γιάννης Τζένος ως πρόεδρος του συμβουλίου της Ελληνικής Μένσα και μου είπε ότι ανέλαβε web master ο Βασίλης Τζιμόπουλος.

Λίγο αργότερα μιλήσαμε με τον Βασίλη και το πρώτο αποτέλεσμα της κουβέντας ήταν να μπει στη πρώτη σελίδα του δικτυακού μας χώρου, link προς την σελίδα που ενημερώνει ο υπεύθυνος για την διοργάνωση του συνεδρίου, Άγγελος Σταθάτος.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2003

Ένα άλλο θέμα που με απασχόλησε είναι η τεχνητή αυτοτροφοδοτούμενη ανοησία. Από αυτήν έχουμε μπόλικη οι περισσότεροι άνθρωποι, κάτι που φαίνεται με το ανέκδοτο που έχουμε φτιάξει για τον γρύλο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ακολουθεί το ανέκδοτο:

Ένας άνθρωπος οδηγεί νύκτα στην εθνική οδό. Προσπαθεί να προφθάσει ένα δικαστήριο που γίνεται πρωί – πρωί στην πόλη που πηγαίνει και είναι πολύ σημαντικό να είναι εκεί. Ξαφνικά του σκάει το λάστιχο του αυτοκινήτου και ανακαλύπτει ότι δεν έχει μαζί του τον γρύλο. Εκεί γύρω υπάρχει τέλειο σκοτάδι και ερημιά και τον πλημμυρίζει η απογοήτευση. Σε λίγες ώρες θα τα χάσει όλα....

Ξαφνικά βλέπει στο βάθος μέσα στα χωράφια ένα μικρό φως και αρχίζει να προχωράει προς τα εκεί γιατί φαίνεται να είναι η μοναδική του ελπίδα.

Καθώς προχωράει η ελπίδα του μεγαλώνει, γιατί βεβαιώνεται ότι πρόκειται για ένα σπίτι. Τότε κοιτάζει το ρολόι του και τρομάζει, γιατί φαίνεται ότι προφταίνει το δικαστήριο μεν, αλλά είναι πολύ αργά για να ξυπνήσει τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι.

Συνεχίζει να περπατά γεμάτος σκέψεις. Θα χτυπήσω το κουδούνι και δεν θα το ακούσουν μέσα στον ύπνο τους.

Θα συνεχίσω να το κτυπάω μέχρι να τους ξυπνήσω, αλλά όταν δουν την ώρα θα τρομάξουν και θα αναρωτηθούν τι συμβαίνει, η γυναίκα θα πει στον άνδρα της να κατέβει στην πόρτα και εκείνος θυμωμένος θα έρθει να μου ανοίξει. Όση ώρα θα κατεβαίνει, εγώ θα συνεχίζω να χτυπάω το κουδούνι μην ξέροντας ότι έρχεται και εκείνος θα θυμώνει και θα αγριεύει μέχρι να μου ανοίξει. Τότε εγώ όλο ευγένεια και ταπεινότητα θα ζητήσω χίλια συγγνώμη που διατάραξα λόγω της μεγάλης ανάγκης μου την οικογενειακή του γαλήνη, αλλά δεν θα με αφήσει να συνεχίσω, θα με βρίσει όλος νεύρα, οπότε εγώ θα επιστρατεύσω όλη την εσωτερική γαλήνη που διαθέτω και θα του πω ότι ο γρύλος του θα με σώσει από την καταστροφή και θα του χρωστάω τεράστια χάρη αν με εξυπηρετήσει, αυτός όμως δεν θα ακούει και θα με βρίζει συνέχεια με τα χειρότερα λόγια....

Εκείνη την στιγμή χωρίς καλά - καλά να το συνειδητοποιήσει, έφθασε στην πόρτα γεμάτος με χίλια συναισθήματα, όταν η πόρτα άνοιξε και ένας χαμογελαστός άνθρωπος του έτεινε έναν γρύλο να του τον δώσει. Ο άνθρωπός μας φτιαγμένος από την τεχνητή ανοησία, είπε: «άει χάσου και συ και ο γρύλος σου» και έκανε μεταβολή.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2003

Είναι ένα θέμα που πάντα ανέβαλα να σκεφθώ για αυτό. Είχα σχηματίσει κάποιες ιδέες και απόψεις και κάποια στιγμή πήραν μάλλον τον χαρακτήρα προκαταλήψεων.

Από την ώρα όμως που έμαθα για αυτό το θέμα, αισθάνθηκα την ευθύνη να ενημερωθώ όσο γίνεται, ώστε η αναφορά σχετικά με το συνέδριο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κατατοπιστική...

Παρά την συνειδητοποίηση του τι είναι σωστό να κάνω, άρχισα να κάνω κατ’ ευθείαν το λάθος. Έτσι στις συναντήσεις έκανα χιούμορ σχετικά με το θέμα, χωρίς καν να το γνωρίζω. Το πρώτο αστείο που είπα, είχε να κάνει με την αυθαίρετη άποψη που έχω, ότι τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχουμε και εμείς οι άνθρωποι. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με βασική πηγή ενέργειας, την ανθρώπινη ανάγκη να προστατέψει ο γονιός τα παιδιά του, από «τραγικές» ή «άσχημες», κατά την κρίση του, καταστάσεις.

Παιδί μου πρόσεχε μην... «κρυώσεις, πέσεις, χτυπήσεις, απογοητευθείς, παρασυρθείς, εκτεθείς κλπ.». Αν υποθέσουμε ότι κάποιες από αυτές τις παραινέσεις γίνονται αποδεκτές από ένα παιδί, τότε στα σημεία αυτά, το παιδί νομίζω ότι αποκτά τεχνητή νοημοσύνη και προστατεύεται σαν ρομπότ, από πράγματα τα οποία δεν έχει βιώσει. Βέβαια τα περισσότερα παιδιά, κάνουν το ακριβώς αντίθετο, πέφτουν με τα μούτρα να δοκιμάσουν όλα αυτά τα «ΜΗ». Ίσως βέβαια και αυτό να είναι ένα είδος προγραμματισμού τον οποίο αθέλητα ο γονιός κάνει στο παιδί του.

Στους τομείς που ο γονιός δεν έχει τον χρόνο να προγραμματίσει την τεχνητή νοημοσύνη του παιδιού του, το παιδί πειραματίζεται, αλλά και αντιγράφει τον γονιό.

Ίσως το παραμύθι του Πινόκιο, είναι το χαρακτηριστικότερο ιστοριογραφικό κείμενο της μετάβασης από την ανατροφική τεχνητή ευφυΐα, στην ανθρώπινη ευφυΐα ή πιο ανθρώπινα, στην ανθρώπινη ζωή.

Το παραμύθι διδάσκει ότι το κατασκευασμένο παιδί, έχει τις καλύτερες πιθανότητες να γίνει άξιος άνθρωπος, αφού περάσει την εμπειρία του ψέματος, της απάτης και της ασυδοσίας.

Βέβαια η τεχνητή ευφυΐα, είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανθρώπου να παίξει τον Θεό, όπως ο ίδιος τον έχει ορίσει, ότι δηλαδή έφτιαξε κατ’ εικόνα και ομοίωση τον άνθρωπο. Έτσι και ο άνθρωπος προσπαθεί να κατασκευάσει μηχανές με «ευφυή» συμπεριφορά. Σε γνωστό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, πρώτος νόμος στα ρομπότ, είναι να μην βλάψουν ποτέ άνθρωπο. Ίσως αυτό να είναι και το χαρακτηριστικό σημείο όπου διαφέρει η τεχνητή νοημοσύνη από την ανθρώπινη ευφυΐα, το δικαίωμα της επιλογής.








Θεόδωρος Νάτσινας



Επιστροφή στα περιεχόμενα.




 

 


************
Παρακαλούνται τα μέλη που έχουν σε αρχείο για Η/Υ τα άρθρα τους που πρόκειται να εμφανιστούν εδώ,
να τα στέλνουν στην διεύθυνση:
natsinas@hotmail.com


************

Με τον μετρητή που ακολουθεί φαίνονται και οι προτιμήσεις
των περισσότερων από μας έτσι ώστε να διαμορφώνεται
καλύτερα το περιεχόμενο του Περιοδικού μας


*
***
*******
**********
*************

Flag counter since January 2, 2013 (when main counter at the top of the page had 627136 visits):

Flag Counter

Shinystats:


*************
**********
*******
***
*